Junis-förening / Nyheter / Reportage 2024/04/02

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

I Junis-föreningen i Nässjö leker junisarna lekar och spelar fotboll på Junis sätt – alla får vara med och alla är vinnare. När de har en Junis sport-träff är det rörelseglädje som står i fokus.

Hussein Kabi, 13 år, är med i Junis i Nässjö tillsammans med sina kusiner Hanin Kabi, 8 år, och Lorans Kabi, 7 år. Alla tre gillar att spela fotboll och är taggade på att spela match på träffen.
– Det är kul att bara spela och ha kul tillsammans, säger Hussein. Hanin och Lorans håller med.
– Det är också kul att träffa nya kompisar när man spelar, säger Lorans. De har flera bra tips på hur man ska vara en schysst kompis på planen – både mot de i samma lag och mot de i det andra laget.
– Man fuskar inte och man ska inte svära, säger Hussein.
– Och så ska man inte bli arg om man inte vinner, säger Lorans.

En annan fotbollsälskare är Wilgot Lathi, 10 år. Han har på sig en fotbollströja från sitt favoritlag PSG. Två av hans favoritspelare är Mbappé och Messi. Det roligaste han vet med fotboll är att dribbla, passa och göra mål.
– Och så är jag bra på att springa! säger han. Wilgot har också bra tips på hur man spelar schysst fotboll.
– Man ska säga att de andra är bra, även om de inte gör mål. Om man dribblar ska man inte tacklas så hårt. Och man ska vara snäll mot alla i laget.

Man behöver inte vara galen i sport för att vara med på Junis sportträffar. Det bästa Yara Kokash, 8 år, vet med Junis är att fika. Hennes favoritfika är när de gjorde sina egna tårtor på en Junis-träff.
– Jag hade massor av strössel på min! säger Yara.

Junis sport handlar om rörelseglädje. Om teamwork, gemenskap och att ge barnen trygghet att våga prova även sånt de inte tror att de kan. I Junis sport testar vi olika sporter och rörelselekar, alltid i barnens egen takt och på deras egna villkor. Alla får vara med och ingen väljs bort eller blir utslagen. Det viktigaste är – som alltid i Junis – att ha riktigt roligt tillsammans, på ett tryggt och utvecklande sätt.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.