Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Agnes ska börja i en ny klass. I 6C är det fullt av hemligheter och drömmar. Absolut ingen får veta varför Oliver måste ringa hem! Vad är Vera beredd att göra för att få fler följare? Elise vill bara få vara sig själv, Shamun vet inte om han vågar känna pirret i magen. Och varför är Noah så himla arg egentligen?

Klasskompisar bok

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. 

Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. I handledningen finns en övergripande vägledning med kunskap och tips. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

På Klasskompisars egen hemsida kan du beställa boken Klasskompisar – eller läsa den direkt på webben. Du kan även ta del av hela handledningen och fördjupa dig i de teman Klasskompisar tar upp. Allt material finns tillgängligt att ladda ner gratis.

Gå till Klasskompisars hemsida

 

För vem är Klasskompisar?

10–13-åringar i skola, föreningar eller andra sammanhang där man vill arbeta med värderingar och ge unga möjlighet att växa. Inom Junis och annan föreningsverksamhet passar det bra att arbeta med Klasskompisar på en föreningsträff eller kanske som inslag på ett läger.

Vilka teman behandlar Klasskompisar?

Klasskompisar tar bland annat upp följande teman

  • Känslor, normer, mobbning, grupptryck, kärlek, vänskap, relationer, samtycke, sexuella övergrepp, alkohol, tobak, beroende, identitet, HBTQ+, ekonomisk utsatthet, utsatthet i hemmet, familj, hedersnormer, rasism och andra diskrimineringsgrunder, sociala medier, rättigheter, psykisk hälsa

Vill du veta mer om Klasskompisar?

Klasskompisar.se finns mer information och hela materialet. Hittar du inte det du söker eller vill ställa en fråga? Kontakta oss på info@klasskompisar.se

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.