Nyheter 2023/03/24

Organisationsträff på slottet med Junis sport

Junis sport är en metod för att få fler barn att känna rörelseglädje. Kronprinsessparets stiftelse ger stöd till arbetet.

I veckan träffade Junis förbundsordförande Mona Örjes övriga organisationer som får stöd från stiftelsen, och de samtalade med Kronprinsessparet om hur fler barn kan må bra, och vad man kan göra för att minska utanförskapet i Sverige.

Det ger så mycket energi att höra hur vi alla gör fantastiska saker för att barn ska få det bättre

Mona Örjes, Junis förbundsordförande

Endast 2 av 10 barn idag rör sig tillräckligt vilket Junis vill vara med och ändra på (Generation Peps rapport, 2022). Junis sport är för alla barn mellan 6 och 15 år, där de ska få chans att prova på sport utan tävlingsinslag. Junis sport vill vara ett viktigt komplement till dagens prestationsidrott i föreningslivet. Vi vill ge barnen rörelseglädje där ideella, trygga och engagerade vuxna sätter glädjen i första rummet. Barnen får testa sina favoritsporter helt prestigelöst.

Lina Johansson är verksamhetsvecklare hos Junis. Hon utvecklar och sprider konceptet Junis sport för att fler barn ska få ta del av det. Hon beskriver hur en typisk Junis sport-träff ser ut:
– Varje träff är 75 minuter. Träffarna består av en blandning av teknik, rörelsebana och prova på att spela sporten. Melliset på träffarna följer Generation Pep:s riktlinjer där vi vill visa barn och ungdomar på bra val av mat som både är gott och gör gott. Hos oss får barn vara barn och rörelseglädje är något alla barn förtjänar.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.