Junis-läger / Nyheter 2020/08/31

4200 barn på sommarens Junis-aktiviteter

Grillning, filmläger, besök i skateparken, tältövernattningar, flottbygge, lådbilsrace och mycket mer. Junis-sommaren har varit fylld av aktiviteter och totalt har nästan 4200 barn deltagit!

Junis sommaraktiviteter har genomförts från Boden i norr till Hässleholm i söder.
– Nära 350 arrangemang har det blivit under sommarlovet och det är ju helt fantastiskt! säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

En av sommarens aktiviteter var Junis Göteborgs dagläger som de kunde genomföra tack vare bidrag från Göteborgs stad.
–  Vi fick pengar att använda till verksamhet under sommarlovet och kunde tack vare det arrangera dagkollo för barn från tre olika stadsdelar. Varje dag körde vi dem i bussar ut till vårt sommarhem vid havet. Vi hade temat ”Pirat och Skattjakt” med en skattjakt under dag två och mycket bad. Det blev väldigt uppskattat! berättar Björn Borgström.

Ett annan av sommarens arrangemang ordnades i Östersund:
– Vi hade många glada och nöjda barn som fick göra skattjakt, leka, pyssla armband, måla, spela mjuktennis, samarbeta och äta glass. Lokaltidningen och lokalradion kom för att rapportera om oss och det resulterade i grymt bra publicitet för Junis så det var kul! Det var verkligen superfina dagar som gav mersmak inför höstens verksamhet, säger Lina Johansson.

Junis sommaraktiviteter möjliggjordes av de 570 ideella Junis-ledarna som ställde upp med sin tid och sitt engagemang.
– Jag är både glad och stolt över allt vi har kunnat genomföra i sommar. Många barn har fått andra aktiviteter inställda i år och vår verksamhet har varit viktigare än någonsin. Tack vare alla ledare som gett av sin tid har vi gett många barn fina minnen för livet, säger Mona Örjes.

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.