Opinion 2022/04/28

Utmana alkoholnormen under valborg

Under valborgshelgen när alkoholnormen är stark är det extra viktigt att vara en nykter och trygg förebild om du firar med barn. Junis vill därför uppmana alla vuxna som firar valborg med barn att avstå alkohol. Glädjande nog så minkar alkoholkonsumtionen bland både vuxna och skolungdomar, och vi hoppas att det gäller även för årets valborgsfirande.

Snart är det valborg, en tid att tillsammans fira in våren, solen och värmen. Valborgshelgen brukar också vara en tid när alkoholnormen i samhället är extra stark, eftersom mycket av det sociala umgänget under helgen är centrerat kring alkohol. Men glädjande nog finns det tecken på att alkoholnormen i samhället försvagas!

Ungdomar i högstadie- och gymnasieålder dricker allt mindre enligt CAN:s skolundersökningar. Faktum är att konsumtionsnivåerna är nere på historiskt låga nivåer och har varit minskande under lång tid. Under valborg kan det dock finnas ett ökat grupptryck kopplat till alkohol, och därför är det viktigt att prata med tonåringar i din närhet om du känner dig orolig för att de kommer dricka.

Unga dricker alltså mindre och mindre, men hur ser det ut för vuxna? Även här är trenden sjunkande siffror. Enligt svenskarnas självrapporterade konsumtion, så minskar alkoholkonsumtionen i nästan alla åldersgrupper. Undantaget är åldersgruppen 65–84-åringar där konsumtionen ökat något.

Som vuxen har du ett ansvar att vara en förebild för barn och unga i din närhet. Fira valborg ansvarsfullt och omtänksamt genom att fira alkoholfritt! Du bidrar då till de du umgås med får ett både trevligt och  tryggt firande. Särskilt om du firar med barn är det viktigt att det finns nyktra och trygga vuxna runtomkring dem. Samtidigt är du en god förebild som visar att det går att fira valborg utan alkohol. Det minskar alkoholnormen och gör att fler – både ungdomar och vuxna – känner att de kan välja bort alkohol, både i valborg och vid andra tillfällen.

Om du är orolig över någon annans alkoholvanor, finns mycket bra material och tips på IQ:s hemsida.

Är du barn som har en förälder eller annan familjemedlem som dricker för mycket kan du gå in och läsa på Jobbigt hemma.

Spela roll under uppmärksamhetsveckan

Spela roll är en årlig uppmärksamhetsvecka som handlar om att sätta fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. 2023 års uppmärksamhetsvecka är den 13–19 februari. Under veckan kommer Spela rolls arrangörsgrupp att hålla i fyra digitala seminarier som lyfter hur man som vuxen kan spela roll för barn.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.