Junis-ledare / Nyheter 2020/12/23

50 år av engagemang som gjort skillnad för barnen

För 50 år sedan bildades Junis eller IOGT-NTO:s Juniorförbund som det då hette. Aktiviteter för barn hade funnits länge i nykterhetsrörelsens ungdomsloger, men 1970 fick barnen sitt eget förbund. Då och nu bärs verksamheten av engagerade ledare som gör skillnad i barns liv - som skapar fantastiska minnen och en trygg miljö.

Några av de ledare som var med från starten har fortsatt sitt ledarskap under en stor del av sina liv. De har lagt otaliga timmar på att planera och genomföra verksamhet, men det är timmar som också gett mycket tillbaka: Karin Samuelsson, som arbetat för att stärka och lyfta varje barn. Sven och Christina Persson, som byggt upp lägerverksamheten på Aspan, där både juniorer och barn från Bytom i Polen fått fina sommarveckor – och Birgitta Westman, som själv utvecklats genom teatern och sedan gett samma möjlighet till barnen i Drömme. I tre intervjuer  berättar de här om sitt engagemang, sina minnen och vad de ser som unikt i Junis verksamhet.


Birgitta brinner för verksamhet över generationsgränserna

Läs om Birgitta Westman från Drömme


Karin Samuelsson

Karin ger barnen ansvar och låter dem växa

Läs om Karin Samuelsson från Huddinge


Christina och Sven minns allt de har fått vara med om

Läs om Christina och Sven från Ronneby

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.