Junis-ledare / Nyheter 2020/12/23

50 år av engagemang som gjort skillnad för barnen

För 50 år sedan bildades Junis eller IOGT-NTO:s Juniorförbund som det då hette. Aktiviteter för barn hade funnits länge i nykterhetsrörelsens ungdomsloger, men 1970 fick barnen sitt eget förbund. Då och nu bärs verksamheten av engagerade ledare som gör skillnad i barns liv - som skapar fantastiska minnen och en trygg miljö.

Några av de ledare som var med från starten har fortsatt sitt ledarskap under en stor del av sina liv. De har lagt otaliga timmar på att planera och genomföra verksamhet, men det är timmar som också gett mycket tillbaka: Karin Samuelsson, som arbetat för att stärka och lyfta varje barn. Sven och Christina Persson, som byggt upp lägerverksamheten på Aspan, där både juniorer och barn från Bytom i Polen fått fina sommarveckor – och Birgitta Westman, som själv utvecklats genom teatern och sedan gett samma möjlighet till barnen i Drömme. I tre intervjuer  berättar de här om sitt engagemang, sina minnen och vad de ser som unikt i Junis verksamhet.


Birgitta brinner för verksamhet över generationsgränserna

Läs om Birgitta Westman från Drömme


Karin Samuelsson

Karin ger barnen ansvar och låter dem växa

Läs om Karin Samuelsson från Huddinge


Christina och Sven minns allt de har fått vara med om

Läs om Christina och Sven från Ronneby

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja