Junis-ledare / Nyheter 2020/12/23

50 år av engagemang som gjort skillnad för barnen

För 50 år sedan bildades Junis eller IOGT-NTO:s Juniorförbund som det då hette. Aktiviteter för barn hade funnits länge i nykterhetsrörelsens ungdomsloger, men 1970 fick barnen sitt eget förbund. Då och nu bärs verksamheten av engagerade ledare som gör skillnad i barns liv - som skapar fantastiska minnen och en trygg miljö.

Några av de ledare som var med från starten har fortsatt sitt ledarskap under en stor del av sina liv. De har lagt otaliga timmar på att planera och genomföra verksamhet, men det är timmar som också gett mycket tillbaka: Karin Samuelsson, som arbetat för att stärka och lyfta varje barn. Sven och Christina Persson, som byggt upp lägerverksamheten på Aspan, där både juniorer och barn från Bytom i Polen fått fina sommarveckor – och Birgitta Westman, som själv utvecklats genom teatern och sedan gett samma möjlighet till barnen i Drömme. I tre intervjuer  berättar de här om sitt engagemang, sina minnen och vad de ser som unikt i Junis verksamhet.


Birgitta brinner för verksamhet över generationsgränserna

Läs om Birgitta Westman från Drömme


Karin Samuelsson

Karin ger barnen ansvar och låter dem växa

Läs om Karin Samuelsson från Huddinge


Christina och Sven minns allt de har fått vara med om

Läs om Christina och Sven från Ronneby

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.