Junis-ledare / Reportage 2020/12/23

Christina och Sven minns allt de har fått vara med om

Det är ingen tvekan över att Junis både glatt och gjort skillnad för massor av barn sedan organisationen bildades 1970. Detta tack vare alla tusentals ledare, som under de 50 åren gett av sitt engagemang för att ge barnen en trygg och rolig fritid. Christina och Sven Persson var med vid starten och har genom åren ordnat allt ifrån discon och läger till pysselverksamhet.

Christina Persson brukar skoja om att ”Sven körde mjölken” under aktiviteterna, men det var nog mer än så. Tillsammans har hon och maken Sven varit drivande i den stora verksamheten i Ronneby och Junis-lägren på Aspan. Minnen som ofta kommer upp i samtalen hemma vid köksbordet.

Verksamheten startade hemma i lägenheten

– Då förbunden bildades 1970 fick jag i uppdrag att sitta på kansliet under fem månader för att arbeta med sammanslagningen av IOGT och NTO, säger Sven. Jag skulle också formulera stadgar till Juniorförbundet som då skulle bildas. Det var inte helt enkelt, för vuxenförbundet ville inte släppa för mycket makt, de ville vara med och bestämma.
Bildandet av förbunden blev en omställning även på lokalplan. I Svens och Christinas bostadsområde fanns det många barn och Christina startade en Junis-förening hemma i lägenheten, med pyssel och lekar. Det var fortfarande svårt bland de äldre medlemmarna att acceptera barnverksamheten och det fanns en rädsla för att barnen skulle fördärva lokalen om de höll sina aktiviteter där.
– Men så småningom fick vi ha våra träffar i logen och alla var glada och nöjda med det, säger Christina.
– Ja, under hösten och vintern hade vi disco en gång i månaden och där var det fullknökat till maxgräns, säger Sven. De som var tonåringar hjälpte till att sköta musikanläggningen och sälja varm korv, läsk och godis och städade när det var slut.

Lägerverksamhet på Aspan

Sven och Christina beskriver hur viktiga ungdomsledarna har varit. Ungdomarna har planerat, gjort ekonomiska kalkyler och sedan frågat om de kan få genomföra sina idéer. I de flesta fall har föreningen kunnat säga ja, pengarna har alltid löst sig genom lottförsäljning eller sökta bidrag. Under 1980-talet växte verksamheten, ledare fanns det gott om och som mest hade de omkring 350 medlemmar.
– Men utan Aspan hade vår verksamhet inte sett ut som den gjorde, säger Sven. I distriktet försökte vi i ett tidigt skede hitta en plats där vi kunde ha läger. Det blev Aspan, som då ägdes av landstinget, men som vi senare kunde köpa loss med hjälp av NSF.
– Då var det väldigt omodernt på Aspan, säger Christina. Inte alls som idag. Alla fick tvätta sig utomhus, i en lång ho med kranar och det var bara utedass, vilket ungarna tyckte var jätteroligt. Inte minst eftersom det fanns ett dass för pojkar och ett för flickor med flera hål bredvid varandra. Där kunde de sitta på rad och prata.
Aspan var så stort att junisar från hela distriktet kunde delta tillsammans. Men lägren öppnades även för andra barn. I samarbete med Rädda Barnen, Röda Korset och IKFF anordnades läger för barn som växte upp kring kolindustrin i polska Bytom. Ett samarbete som ledde till grundandet av IOGT Polska, som idag driver projekt för barn från riskmiljöer.
– Verksamheten har gett så mycket tillbaka, säger Christina. Även om man ibland har tyckt att det varit för mycket. Som när vi lagade mat till fler än 100 ungar på ett läger och jag tänkte att detta orkar jag aldrig göra om – men redan efter tre veckor planerade vi aktiviteter inför nästa läger.

Minnena finns kvar

Junisarna som varit med under åren är nu vuxna och har egna barn. Flera bor kvar i närheten och de säger ofta att de hade så roligt – men frågar samtidigt Sven och Christina hur de stod ut med deras upptåg.
– Vi hade en del barn i verksamheten som hade en del problem, säger Christina. Men vi klarade av det och några av dem blev våra bästa Junis-ledare.
– Ja, jag minns en pojke som var på väg åt fel håll i livet, säger Sven. Honom gav vi ansvar och en nyckel till lokalen och det förtroendet har han sagt blev en vändpunkt för honom.
För några år sedan blev Sven svårt sjuk och efter nästan 50 år med olika uppdrag för rörelsen finns inte orken kvar att engagera sig på samma sätt. Men minnena finns där. Det är ofta vi sitter vid köksbordet, säger de båda, och pratar om hur fantastiskt det varit och hur mycket vi har fått vara med om.
Och mjölken då? Ja, Sven fick ofta uppgiften att handla under lägren och han var en baddare på att packa bilen så att alla varor – även mjölken – fick plats på en runda.

Text: Sara Heine
Bild: privat

 

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. Vår kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.