Junis-ledare / Reportage 2020/12/23

Karin ger barnen ansvar och låter dem växa

År 1970 bildades Junis eller IOGT-NTO:s Juniorförbund som det då hette. En av de engagerade ledare som varit med ända sedan starten är Karin Samuelsson, som genom sin Junis-verksamhet i Huddinge skapat meningsfull verksamhet som både lyft och stärkt barn i över 50 år!

För Karin Samuelsson har barn alltid varit en stor del av hennes liv. Både under yrkeslivet som förskollärare och i över 50 år som Junis-ledare. Blickar hon tillbaka så har verksamheten förändrats och 1970-talets modellbyggen övergått i klätterväggar, men förhållandet till barnen tycker hon är detsamma.
– Det var redan hösten 1969 som vi startade upp barnaktiviteter i Huddinge, säger Karin. Där hade det funnits en ungdomsloge ända sedan 1920-talet, men verksamheten förändrades när de fyra förbunden bildades.

Viktigt att få ta ansvar

Karin är född in i rörelsen, där hennes farmor och farfar var med och startade IOGT i Husum och alla yngre släktingar deltog i ungdomslogen. Där fanns erfarenheten och vanan av att hålla föreningsmöten och skriva protokoll, vilket Karin säger blev en knepig övergång till 1970-talets fokus på verksamhet. Då ville man inte vara bakåtsträvande och hålla på med mötesformalia.
– Men efter några år hade vi landat i ett bra mellanting, säger hon. Då hade vi föreningsmöte en gång i månaden och vi inhandlade en liten turkos portfölj och en anteckningsbok som sekreteraren fick ha. Att barnen får uppdrag och ta ansvar är viktigt, det har man med sig även när man blir äldre.

Pyssel, innebandy, dans och teater

Även om förhållandet till barnen är detsamma så har verksamheten varierat mellan åren. Under 1970-talet var pyssel och hobbyverksamhet stort. Inte bara i Junis.
– Jag minns att Stockholm Stad bjöd in föreningsledare till Stadshuset och hela Blå Hallen var fylld av bord och instruktörer där vi fick lära oss att göra pyssel och juldekorationer.
Pyssel och hantverk var en viktig del av Junis verksamhet och gjordes ofta i nära samarbete med UNF. De äldre juniorerna vände bara på sitt Jun-märke och deltog på UNF-aktiviteter, vilket de var väldigt stolta över. Ett samarbete som Karin kan sakna.
På 1980-talet var det oftast innebandy eller dans på träffarna och en gång i månaden var föräldrarna välkomna att delta. Då bjöd barnen upp sina egna eller andras föräldrar till dans innan det fikat dukades upp.
– Ofta pratade vi också om någon av grundsatserna, säger Karin. Inte minst inför att vi skulle göra något särskilt, som Orkidékampanjen om narkotika.
Idag deltar föräldrarna vid vissa tillfällen, som Världens Barn-insamlingen eller Vit jul, berättar Karin. För de junisar som är med i gruppen som klättrar är föräldrarna däremot en förutsättning. Sedan 1994 har föreningen haft en stor klättervägg vid ungdomsgården i Huddinge Centrum och där är alltid föräldrarna med och hjälper sina barn. Men för Karin är det kanske teaterverksamheten som hon känner varmast för.
– Den är så fantastisk, säger hon. Allt får ta sin tid och de tränar, spelar, filmar och skriver manus. Ett av dem var så bra att jag tänkte skicka in det till Dramaten och be dem att sätta upp en pjäs.

Ledare som trygghet och förebild

Vad Junis gör för skillnad är självklart för Karin. Det handlar om att ledarna är nyktra, kan ta hand om barnen i alla lägen och på discon visa att man kan ha fest utan att dricka alkohol.
– Jag tror att vi är bra på att stärka och lyfta barnen, säger Karin. Vi har nog mer tid och tänk kring det i Junis. Vi är ju inte tävlingsinriktade, utan har fokus på att just se och arbeta med barnen själva.

Text: Sara Heine
Foto: Johan Rapakko

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.