Junis-ledare / Reportage 2020/12/23

Karin ger barnen ansvar och låter dem växa

År 1970 bildades Junis eller IOGT-NTO:s Juniorförbund som det då hette. En av de engagerade ledare som varit med ända sedan starten är Karin Samuelsson, som genom sin Junis-verksamhet i Huddinge skapat meningsfull verksamhet som både lyft och stärkt barn i över 50 år!

För Karin Samuelsson har barn alltid varit en stor del av hennes liv. Både under yrkeslivet som förskollärare och i över 50 år som Junis-ledare. Blickar hon tillbaka så har verksamheten förändrats och 1970-talets modellbyggen övergått i klätterväggar, men förhållandet till barnen tycker hon är detsamma.
– Det var redan hösten 1969 som vi startade upp barnaktiviteter i Huddinge, säger Karin. Där hade det funnits en ungdomsloge ända sedan 1920-talet, men verksamheten förändrades när de fyra förbunden bildades.

Viktigt att få ta ansvar

Karin är född in i rörelsen, där hennes farmor och farfar var med och startade IOGT i Husum och alla yngre släktingar deltog i ungdomslogen. Där fanns erfarenheten och vanan av att hålla föreningsmöten och skriva protokoll, vilket Karin säger blev en knepig övergång till 1970-talets fokus på verksamhet. Då ville man inte vara bakåtsträvande och hålla på med mötesformalia.
– Men efter några år hade vi landat i ett bra mellanting, säger hon. Då hade vi föreningsmöte en gång i månaden och vi inhandlade en liten turkos portfölj och en anteckningsbok som sekreteraren fick ha. Att barnen får uppdrag och ta ansvar är viktigt, det har man med sig även när man blir äldre.

Pyssel, innebandy, dans och teater

Även om förhållandet till barnen är detsamma så har verksamheten varierat mellan åren. Under 1970-talet var pyssel och hobbyverksamhet stort. Inte bara i Junis.
– Jag minns att Stockholm Stad bjöd in föreningsledare till Stadshuset och hela Blå Hallen var fylld av bord och instruktörer där vi fick lära oss att göra pyssel och juldekorationer.
Pyssel och hantverk var en viktig del av Junis verksamhet och gjordes ofta i nära samarbete med UNF. De äldre juniorerna vände bara på sitt Jun-märke och deltog på UNF-aktiviteter, vilket de var väldigt stolta över. Ett samarbete som Karin kan sakna.
På 1980-talet var det oftast innebandy eller dans på träffarna och en gång i månaden var föräldrarna välkomna att delta. Då bjöd barnen upp sina egna eller andras föräldrar till dans innan det fikat dukades upp.
– Ofta pratade vi också om någon av grundsatserna, säger Karin. Inte minst inför att vi skulle göra något särskilt, som Orkidékampanjen om narkotika.
Idag deltar föräldrarna vid vissa tillfällen, som Världens Barn-insamlingen eller Vit jul, berättar Karin. För de junisar som är med i gruppen som klättrar är föräldrarna däremot en förutsättning. Sedan 1994 har föreningen haft en stor klättervägg vid ungdomsgården i Huddinge Centrum och där är alltid föräldrarna med och hjälper sina barn. Men för Karin är det kanske teaterverksamheten som hon känner varmast för.
– Den är så fantastisk, säger hon. Allt får ta sin tid och de tränar, spelar, filmar och skriver manus. Ett av dem var så bra att jag tänkte skicka in det till Dramaten och be dem att sätta upp en pjäs.

Ledare som trygghet och förebild

Vad Junis gör för skillnad är självklart för Karin. Det handlar om att ledarna är nyktra, kan ta hand om barnen i alla lägen och på discon visa att man kan ha fest utan att dricka alkohol.
– Jag tror att vi är bra på att stärka och lyfta barnen, säger Karin. Vi har nog mer tid och tänk kring det i Junis. Vi är ju inte tävlingsinriktade, utan har fokus på att just se och arbeta med barnen själva.

Text: Sara Heine
Foto: Johan Rapakko

Vit jul 2022

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Junis rapport 2022

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2021.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.