Krönika / Vit jul 2020/12/10

Låt oss finnas där för barnen i vår närhet

En annorlunda jul kan innebära att de barn som har det jobbigt hemma blir mer utsatta än vanligt. Att se barnen och finnas där för dem är viktigare än någonsin, skriver Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

I år blir julen annorlunda. Det kan betyda många olika saker. För en del blir det en mindre stressig jul, för att man inte måste fara mellan olika firanden, eller för att man inte måste fixa mat till hela släkten. Kanske tid att bara vara, umgås och ha det fint i en mindre krets? För andra blir det en stressigare jul än någonsin. Trots att man är sliten får man inte ledigt. Några har mått dåligt hela året, kanske förlorat sitt arbete, är sjuka eller oroliga för en anhörig. För en del eskalerar ett missbruk nu när det blir långhelg.

Och för barnen då – hur blir den här julen för barnen? Ja, precis lika olika som för de vuxna. De allra flesta kommer att kunna mysa med de närmaste, äta massor av knäck och få några julklappar som man blir jättejätteglad över och några andra som man suckar lite över. Men för en del barn är julen inte den glada och mysiga högtid vi vill föreställa oss. Några barn har känt oro ända sen fröken önskade god jul och räknar antalet glas som de vuxna dricker. Det är som en skala alltifrån ett obehag över att mamma blir konstig, till att man faktiskt måste gömma sig eller kanske fly ut för att inte bli skadad. För efter ett antal glas blir det alltid bråk, så det gäller att vara på helspänn för att kunna reagera i tid.

I år när sällskapen blir mindre kan det slå åt båda hållen. Fler barn kan fira en jul där ingen vuxen är påverkad, en jul där barn blir sedda och har det gott. Men barn i familjer, där en vuxen har ett beroende eller andra problem, riskerar att bli instängda utan att andra vuxna finns där. Kanske brukar farmor alltid vara en trygg punkt mitt i allt, den som ser till att julen inte går över styr. Men hon är inte där i år. Kanske brukar en av föräldrarna hålla sig nykter för att någon måste köra bilen – men i år får bilen stå när det firas hemma.

Behovet av trygga vuxna som både ser och agerar är större än någonsin. Min önskan inför årets jullov är att vi hjälps åt att finnas där för barn i vår närhet, att vi förmedlar trygghet och värme. Gör det tydligt: Hem till oss är du alltid välkommen! Eller: Du får gärna ringa, även på julafton! Kanske är det du som på julafton eller juldagen öppnar en dörr på glänt genom att skicka ett meddelande till ett barn du är lite orolig för, önska en god jul och fråga hur det är – på riktigt. Och anar du att en vän eller släkting har ett riskbruk, så ring, chatta eller bestäm att ni ska Skypea och kolla på Kalle Anka tillsammans.

Låt oss göra julen 2020 till en trygg och Vit jul, en jul då vi visar extra omsorg om varandra. Särskilt om barnen – för det är ju ändå deras högtid, eller hur?

Mona Örjes,
förbundsordförande Junis

Ett sätt att vara en trygg vuxen är att ta ställning för en Vit jul. Läs mer på vitjul.se

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja