Krönika / Vit jul 2020/12/10

Låt oss finnas där för barnen i vår närhet

En annorlunda jul kan innebära att de barn som har det jobbigt hemma blir mer utsatta än vanligt. Att se barnen och finnas där för dem är viktigare än någonsin, skriver Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

I år blir julen annorlunda. Det kan betyda många olika saker. För en del blir det en mindre stressig jul, för att man inte måste fara mellan olika firanden, eller för att man inte måste fixa mat till hela släkten. Kanske tid att bara vara, umgås och ha det fint i en mindre krets? För andra blir det en stressigare jul än någonsin. Trots att man är sliten får man inte ledigt. Några har mått dåligt hela året, kanske förlorat sitt arbete, är sjuka eller oroliga för en anhörig. För en del eskalerar ett missbruk nu när det blir långhelg.

Och för barnen då – hur blir den här julen för barnen? Ja, precis lika olika som för de vuxna. De allra flesta kommer att kunna mysa med de närmaste, äta massor av knäck och få några julklappar som man blir jättejätteglad över och några andra som man suckar lite över. Men för en del barn är julen inte den glada och mysiga högtid vi vill föreställa oss. Några barn har känt oro ända sen fröken önskade god jul och räknar antalet glas som de vuxna dricker. Det är som en skala alltifrån ett obehag över att mamma blir konstig, till att man faktiskt måste gömma sig eller kanske fly ut för att inte bli skadad. För efter ett antal glas blir det alltid bråk, så det gäller att vara på helspänn för att kunna reagera i tid.

I år när sällskapen blir mindre kan det slå åt båda hållen. Fler barn kan fira en jul där ingen vuxen är påverkad, en jul där barn blir sedda och har det gott. Men barn i familjer, där en vuxen har ett beroende eller andra problem, riskerar att bli instängda utan att andra vuxna finns där. Kanske brukar farmor alltid vara en trygg punkt mitt i allt, den som ser till att julen inte går över styr. Men hon är inte där i år. Kanske brukar en av föräldrarna hålla sig nykter för att någon måste köra bilen – men i år får bilen stå när det firas hemma.

Behovet av trygga vuxna som både ser och agerar är större än någonsin. Min önskan inför årets jullov är att vi hjälps åt att finnas där för barn i vår närhet, att vi förmedlar trygghet och värme. Gör det tydligt: Hem till oss är du alltid välkommen! Eller: Du får gärna ringa, även på julafton! Kanske är det du som på julafton eller juldagen öppnar en dörr på glänt genom att skicka ett meddelande till ett barn du är lite orolig för, önska en god jul och fråga hur det är – på riktigt. Och anar du att en vän eller släkting har ett riskbruk, så ring, chatta eller bestäm att ni ska Skypea och kolla på Kalle Anka tillsammans.

Låt oss göra julen 2020 till en trygg och Vit jul, en jul då vi visar extra omsorg om varandra. Särskilt om barnen – för det är ju ändå deras högtid, eller hur?

Mona Örjes,
förbundsordförande Junis

Ett sätt att vara en trygg vuxen är att ta ställning för en Vit jul. Läs mer på vitjul.se

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.