Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

Att ta ställning är viktigare än någonsin

Alla barn har rätt till en trygg och mysig jul, utan att behöva oroa sig för vuxna som dricker. Men allt för många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och lovar att inte dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Ditt ställningstagande inspirerar andra att vara nyktra och ger barnen den trygga vita jul de har rätt till.

Ta ställning för en Vit jul

Se barnen – och var en trygg vuxen

Vart femte barn i Sverige har under sin uppväxt haft minst en förälder med alkoholproblem. De finns i varje klassrum, på varje buss, på alla barnkalas och i varje idrottslag. Många av dessa känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. Under julen är det viktigare än någonsin att vara uppmärksam på hur barn i din närhet har det. Kampanjen Vit jul Vit jul är ett initiativ för att engagera, påverka och påminna samhällets vuxna om att göra julen till den högtid det är och bör vara – barnens. Tillsammans kan vi få fler barn och unga att uppleva den jul de drömmer om och vill minnas

Det finns hjälp och stöd att få

I Junis skrift ”När en förälder dricker för mycket” kan du läsa mer om hur du upptäcker barn som har det jobbigt hemma och som är i behov av stöd. Du kan beställa ett tryckt exemplar gratis eller ladda ner den som PDF.

Beställ När en förälder dricker för mycket

För dig som har det jobbigt hemma, oavsett om du är barn, ung eller vuxen, finns det stöd att få. På Vit juls webbplats har vi samlat stödnummer, chattar och andra resurser som kan hjälpa dig som har det tufft i jul. Du är inte ensam.

jul barn jobbigt hemma
För en del barn är jullovet förknippat med ensamhet och utsatthet. Att du är en trygg vuxen som ser barnen är viktigare än någonsin.

Aktiviteter när skolan har stängt

Jullovet är för många förknippat med roliga aktiviteter, resor med familjen och annat kul, men för en del barn är verkligheten en annan. Både föräldrarnas ekonomi, arbete under julhelgerna, psykisk ohälsa och alkoholmissbruk kan sätta stopp för aktiviteter som andra barn tar för givet. Under Vit jul-kampanjen ordnar IOGT-NTO-rörelsen aktiviteter som är kostnadsfria och öppna för alla – för att alla barn ska få med sig ett fint minne från jullovet.

Se kartan över Vit jul-aktiviteter 2023/2024
Kartan fylls på löpande.

Stöd vårt arbete

Genom att stödja IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-kampanj hjälper du oss att ge fler barn en trygg, rolig och vit jul. Stöd Vit jul genom att ge ett bidrag direkt via Swish eller Bankgiro. Vit jul har även en gåvoshop där du kan köpa gåvokort som går till aktiviteter för barn och unga på jullovet. Du kan också engagera dig på andra sätt, till exempel genom att följa kampanjen och dela våra inlägg på sociala medier.

Engagera dig för Vit jul

Vit jul

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.