Nyheter / Opinion 2020/02/10

Veckan som uppmärksammar barn i familjer med missbruk

Junis är en av arrangörerna bakom kampanjveckan Spela roll, som har som syfte att uppmärksamma de barn som växer upp i familjer där någon dricker för mycket alkohol.
– Alla vuxna behöver ha en grundkunskap om det här problemet och veta vilket stöd barnen har rätt att få, säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

Kampanjen är ett samarbete mellan flera organisationer och aktörer och har arrangerats årligen sedan 2011 – alltid under den vecka då Alla hjärtans dag infaller. Även internationellt står frågan i fokus just den här veckan, till exempel genom Children of Alcoholics Week som genomförs i USA och Storbritannien.
– Barn i familjer med missbruk är en av Junis hjärtefrågor, så det är självklart att vår organisation ska delta i kampanjen, säger Mona.

Mona Örjes
– Det är viktigt att vuxna har tillräcklig kunskap för att se och upptäcka barn i behov av stöd, säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

I Sverige räknar man med att ungefär vart femte barn växer upp i en familj där någon dricker för mycket. De flesta av barnen får inte det stöd de har rätt att få.
– Det är ett stort problem som ger stora konsekvenser i livet för de här barnen. Oavsett om man arbetar med barn i sitt yrke, eller om man är ideell ledare eller bara granne, behöver man veta hur man ska agera. Man behöver känna till hur man kan upptäcka de barn som behöver stöd och vart man vänder sig för att de ska få den hjälp de har rätt till, säger Mona.

Under årets kampanj sätts extra fokus på FN:s barnkonvention som sedan 1 januari 2020 är lag.
– Den nya barnrättslagen är såklart viktig för alla barn, men extra viktig för de barn som har det tufft hemma och lever under svåra livsförhållanden, säger Mona.

Vad händer rent konkret under veckan?
– Runt om i landet ordnar aktörerna en mängd arrangemang. Junis arrangerar till exempel seminarier kring frågan på flera orter. Det ordnas också aktiviteter som riktar sig direkt till barn och unga. Dessutom bedrivs det opinionsarbete i sociala medier och genom debattartiklar.

Vilket arbete för att uppmärksamma barn i familjer med missbruk bedriver Junis under resten av året?
– Att sätta fokus på frågan och höja medvetenheten om problemen är en viktig del i vår verksamhet, vi vill vara barnens röst i alkoholdebatten. Vi är till exempel ute på universitet, högskolor och folkhögskolor och föreläser för blivande pedagoger för att de ska få med sig kunskap i ämnet. Varje år ger vi också ut Junis rapport, som undersöker vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp med en vuxen som dricker för mycket.

Läs mer om kampanjen på Spela rolls hemsida


Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.