Nyheter / Opinion 2020/02/10

Veckan som uppmärksammar barn i familjer med missbruk

Junis är en av arrangörerna bakom kampanjveckan Spela roll, som har som syfte att uppmärksamma de barn som växer upp i familjer där någon dricker för mycket alkohol.
– Alla vuxna behöver ha en grundkunskap om det här problemet och veta vilket stöd barnen har rätt att få, säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

Kampanjen är ett samarbete mellan flera organisationer och aktörer och har arrangerats årligen sedan 2011 – alltid under den vecka då Alla hjärtans dag infaller. Även internationellt står frågan i fokus just den här veckan, till exempel genom Children of Alcoholics Week som genomförs i USA och Storbritannien.
– Barn i familjer med missbruk är en av Junis hjärtefrågor, så det är självklart att vår organisation ska delta i kampanjen, säger Mona.

Mona Örjes
– Det är viktigt att vuxna har tillräcklig kunskap för att se och upptäcka barn i behov av stöd, säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

I Sverige räknar man med att ungefär vart femte barn växer upp i en familj där någon dricker för mycket. De flesta av barnen får inte det stöd de har rätt att få.
– Det är ett stort problem som ger stora konsekvenser i livet för de här barnen. Oavsett om man arbetar med barn i sitt yrke, eller om man är ideell ledare eller bara granne, behöver man veta hur man ska agera. Man behöver känna till hur man kan upptäcka de barn som behöver stöd och vart man vänder sig för att de ska få den hjälp de har rätt till, säger Mona.

Under årets kampanj sätts extra fokus på FN:s barnkonvention som sedan 1 januari 2020 är lag.
– Den nya barnrättslagen är såklart viktig för alla barn, men extra viktig för de barn som har det tufft hemma och lever under svåra livsförhållanden, säger Mona.

Vad händer rent konkret under veckan?
– Runt om i landet ordnar aktörerna en mängd arrangemang. Junis arrangerar till exempel seminarier kring frågan på flera orter. Det ordnas också aktiviteter som riktar sig direkt till barn och unga. Dessutom bedrivs det opinionsarbete i sociala medier och genom debattartiklar.

Vilket arbete för att uppmärksamma barn i familjer med missbruk bedriver Junis under resten av året?
– Att sätta fokus på frågan och höja medvetenheten om problemen är en viktig del i vår verksamhet, vi vill vara barnens röst i alkoholdebatten. Vi är till exempel ute på universitet, högskolor och folkhögskolor och föreläser för blivande pedagoger för att de ska få med sig kunskap i ämnet. Varje år ger vi också ut Junis rapport, som undersöker vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp med en vuxen som dricker för mycket.

Läs mer om kampanjen på Spela rolls hemsida


Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja