Junis rapport

Junis rapport 2019: Fråga alla!

För sextonde året i rad har Junis ställt frågor till kommunerna om vilket stöd de erbjuder barn i familjer med missbruk. Vi har också följt forskning och letat efter goda exempel att sprida så att fler barn ska få det stöd de behöver och har rätt till.

Junis rapport 2019

Det finns många fantastiska stödverksamheter, men kommunerna anger ofta att det är svårt att nå barnen för att kunna erbjuda dem att delta i verksamheterna. Särskilt problematiskt är det att det att stödet främst når dem som redan uppvisat egna stora svårigheter och därigenom redan upptäckts av till exempel socialtjänsten. Hur ska vi nå barnen och ungdomarna långt tidigare?

Gång på gång konstaterar vi att det som behövs är generella angreppssätt: metoder där man frågar alla. Förra året skrev vi om skolsköterskor som i de obligatoriska elevhälsosamtalen ställer frågor till alla elever om hur de har det hemma, och inkluderar frågor som handlar om våld och missbruk. I år skriver vi om BarnSäkert. På barnavårdscentralerna i Dalarna frågar man alla föräldrar om ekonomiska problem, föräldrastress, nedstämdhet, riskbruk av alkohol och våld i nära relationer.

Vi måste komma bort från tanken att det syns utanpå när någon har ett beroende, för det gör det nästan aldrig. Vi måste också komma bort från tron att det är enkelt för ett barn att berätta när något är fel hemma, för det är det nästan aldrig. Därför måste det finnas rutiner där man frågar alla.

Vi måste visa att det är okej att prata om svåra saker, vi måste fråga många gånger, och vi måste dessutom stå kvar och vara intresserade av svaret.

Ladda ner Junis rapport 2019 som PDF

Här laddar du ner Junis rapport 2019 som PDF.
Junis kommunrapport 2019

Beställ Junis rapporter 2005-2019

I Junis rapport hittar du vår undersökning av vilket stöd landets kommuner erbjuder de barn som växer upp i familjer med missbruk. Dessutom innehåller skrifterna artiklar och reportage om det aktuella ämnet. Junis rapport är gratis att beställa. Beställer du max 10 st skickas de fraktfritt. För större beställningar faktureras 50 kr i fraktkostnad.

Junis rapport 2004 (SLUT)
Junis rapport 2005
Junis rapport 2006
Junis rapport 2007
Junis rapport 2008
Junis rapport 2009
Junis rapport 2010
Junis rapport 2011 (SLUT)
Junis rapport 2012
Junis rapport 2013
Junis rapport 2014
Junis rapport 2015
Junis rapport 2016
Junis rapport 2017
Junis rapport 2018
Junis rapport 2019

 

 

Kul för alla barn – hela julen!

När skolan, fritids och andra aktiviteter tar slut för terminen är behovet av roliga och trygga jullovsarrangemang extra stort - inte minst hos de barn som har det jobbigt hemma. Därför arrangerar Junis och de övriga organisationerna i Vit Jul-kampanjen nära 250 roliga julaktiviteter över hela landet.

Jobbigt hemma?

Du som är barn har rätt att må bra. Du har också rätt att ha någon vuxen som tar hand om dig, men ibland klarar inte föräldrar av det ansvaret. Det kan bland annat bero på att föräldern dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Om det är så har både du och den vuxne rätt att få stöd.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du BLI MEDLEM eller stödja vårt arbete för barn & ungdomar?
    Ja