Junis rapport

Junis rapport 2023 - Plats för barnen

Vilket stöd ger kommuner de barn som växer upp i familjer med och missbruk och hur många av de drabbade barnen får stöd? Det har Junis undersökt varje år, i 20 år. Årets rapport har titeln "Plats för barnen" och lanseras 11 maj 2023. Här kommer du kunna beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen. 

Kommunrapport 2023

Rapporten innehåller resultat för varje kommun samt analyser. Dessutom artiklar om riktigt bra verksamheter och metoder som förtjänar att spridas. I år lyfter vi flera exempel på hur viktigt det är att tillgodose barnens behov av att bli lyssnade till. Först när de känner trygghet och får den information de behöver kan vi på riktigt säga att barnen fått det stöd de har rätt till.

På Barnahus i Örebro ställer man sig hela tiden frågan ”Hur blir det här för barnet?” när det gäller själva rättsprocessen. Barnen själva lyfter hur viktigt det var att någon tittade på mig med snälla ögon, jag blev lyssnad på och någon orkade ta emot min berättelse – en berättelse som många andra inte orkat eller velat höra.

Kommunpolisen Erica påpekar att man löper stor risk att drabbas av egna svårigheter när man växer upp i en familj med problem, exempelvis missbruk. Därför är metoder som BarnSäkert viktiga. I Gottsunda arbetar man med den metoden för att systematiskt komma in tidigt och ge extra stöd till de familjer som behöver det.

På missbruks- och beroendemottagningen i Växjö bryter man isen med att fika ihop med barnet. Därefter använder man någon av metoderna BRA-samtal eller Föra barnen på tal. Båda är en hjälp i att prata med, inte om, barnen.

Lärarutbildningen i Halmstad inkluderar en föreläsning om hur det kan vara att växa upp i missbruksmiljö – och en så pass liten insats gör att studenterna i högre grad har förmåga att upptäcka barn som lever i utsatthet.

Junis undersökning visar att de stödinsatser som landets kommuner erbjuder endast når ungefär en procent av de barn som är i behov av dem. En förändring behövs! Alla kommuner ska erbjuda stödverksamhet – men också ta ansvar för att den faktiskt når målgruppen.

Rapporten lanseras 11 maj kl. 9.00. Här hittar du länk till lanseringsseminariet.

Rapporten lanseras också på ett fysiskt seminarium för personligt inbjudna i riksdagen kl. 13.00.

Läs Junis rapport 2023 ”Plats för barnen” direkt på webben.

Ladda ner rapporten som PDF.

Källförteckning.

Beställ Junis rapporter 2005-2023

I Junis rapport hittar du vår undersökning av vilket stöd landets kommuner erbjuder de barn som växer upp i familjer med missbruk. Dessutom innehåller skrifterna artiklar och reportage om det aktuella ämnet. Junis rapport är gratis att beställa. Beställer du max 10 st skickas de fraktfritt. För större beställningar faktureras 50 kr i fraktkostnad.

  Junis tidigare rapporter – PDF-arkiv

  Här kan du ladda ner Junis rapporter i PDF-format.

  Junis kommunrapport 2022
  ”Bredd når långt”
  Ladda ner PDF

   


  Kommunrapportetta 2021

  Junis kommunrapport 2021
  ”Med makt kommer ansvar”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2020

  Junis kommunrapport 2020
  ”Det funkar!”
  Ladda ner PDF


  Kommunrapport 2019

  Junis kommunrapport 2019
  ”Fråga alla!”
  Ladda ner PDF


  Junis rapport 2018

  Junis kommunrapport 2018
  ”Stöd hela vägen”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2017

  Junis kommunrapport 2017
  ”Med barnets perspektiv”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2016

  Junis kommunrapport 2016
  ”Upptäck i tid”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2015

  Junis kommunrapport 2015
  ”Fullständiga rättigheter!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2014

  Junis kommunrapport 2014
  ”Gör skillnad!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2013

  Junis kommunrapport 2013
  ”Raka besked!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2012

  Junis kommunrapport 2012
  ”Fritt fram!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2011

  Junis kommunrapport 2011
  ”Fokusera på barnen!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2010

  Junis kommunrapport 2010
  ”Nå ut!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2009

  Junis kommunrapport 2009
  ”Dags att se barnen”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2008

  Junis kommunrapport 2008
  ”Vems är ansvaret?”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2007

  Junis kommunrapport 2007
  ”Stödgrupper i kommunerna”
  Ladda ner PDF

   

   


  Vilket stöd erbjöd kommunerna 2022?

  Klicka på din kommun för att se vad kommunen svarat i vår enkät om vilket stöd de erbjuder barn som växer upp i familjer med missbruk. Använd plus- och minusknappen på kartan för att zooma.
  Grön markering: kommunen har svarat att de erbjuder stöd
  Gul markering: kommunen har inte svarat på enkäten
  Röd markering: kommunen har svarat att de ej erbjuder något stöd

  Alla barn har rätt till en trygg Vit jul

  För många barn är julen årets höjdpunkt, men för den som har det jobbigt hemma kan det istället betyda en tid av oro och väntan på att skolan ska börja igen. IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul lyfter vikten av barns rätt till en jul med trygga nyktra vuxna, roliga aktiviteter och glada och mysiga minnen för livet.

  Händer i Junis

  Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

  Vuxna som vet

  Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

  Junis gåvoshop

  I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

  Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

  Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

  Junis 150 föreningar

  Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

  Hitta din Junis-förening

  Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.