Junis rapport

Junis rapport 2024 – Bryt mönster

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år lanseras för tjugoförsta året i rad. Årets rapport har titeln "Bryt mönster". Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Viktigt att bryta mönster

Det är lätt att gå på i samma banor, följa ett mönster. De som arbetar med missbruk och beroende vet exempelvis att det är vanligt att problematiken återkommer i generation efter generation. Socialsekreterare kan sucka uppgivet och säga: ”När jag var ny i den här kommunen var jag med och LVM:ade en kvinna. Idag mötte jag hennes son, och samma sak är på väg att hända honom.”

Men mönster går att bryta. I den här rapporten möter vi några som har lyckats, och som nu bidrar till att fler ska kunna välja andra vägar i livet. Det kan även vara viktigt att bryta våra mönster när det gäller arbetssätt, och hitta nya metoder och strukturer för att stötta de barn som växer upp med missbruk. Johan Melander Hagborg, psykolog och forskare, säger att vi måste satsa mer på barn i utsatthet, redan mycket tidigt. Därför känns det extra bra att kunna lyfta exempel på strukturerade insatser för att upptäcka barn som far illa.

Barnskyddsteamet i Region Jönköpings län ser till att hälso- och sjukvårdspersonal har tillräcklig kunskap för att fullfölja sin skyldighet att skydda barn från att fara illa. Modellen Backa barnet i Ystad samverkar på ett sätt som gör att man snabbare upptäcker barn som behöver stöd. Child check på akutsjukhusen i Skåne använder en enkel men effektiv checklista för att upptäcka barn som riskerar att fara illa. Organisationer och stödverksamheter använder digitala verktyg för att ge stöd.

Junis rapport visar återigen att stödet når alldeles för få av de barn som lever med vuxna som dricker för mycket. Men vi hoppas att vår rapport även ska ge inspiration till att prova nya vägar. Så att människor kan få hjälp att bryta mönster av beroende, våld och annan utsatthet.

Junis undersökning visar att de stödinsatser som landets kommuner erbjuder endast når drygt en procent av de barn som är i behov av dem. En förändring behövs! Alla kommuner ska erbjuda stödverksamhet – men också ta ansvar för att den faktiskt når målgruppen.

Läs Junis rapport 2024 ”Bryt mönster” direkt på webben.

Ladda ner rapporten som PDF.

Källförteckning.

Lansering av Junis rapport 2024 – Bryt mönster
14 maj kl. 09.00 – 10.30 presenteras rapporten på ett digitalt seminarium.
Varmt välkommen att delta

Beställ Junis rapporter 2005–2024

I Junis rapport hittar du vår undersökning av vilket stöd landets kommuner erbjuder de barn som växer upp i familjer med missbruk. Dessutom innehåller skrifterna artiklar och reportage om det aktuella ämnet. Junis rapport är gratis att beställa. Beställer du max 10 st skickas de fraktfritt. För större beställningar faktureras 50 kr i fraktkostnad.

  Junis tidigare rapporter – PDF-arkiv

  Här kan du ladda ner Junis rapporter i PDF-format.

  Junis kommunrapport 2023
  ”Plats för barnen”
  Ladda ner PDF

   

   


  Junis kommunrapport 2022
  ”Bredd når långt”
  Ladda ner PDF

   


  Kommunrapportetta 2021

  Junis kommunrapport 2021
  ”Med makt kommer ansvar”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2020

  Junis kommunrapport 2020
  ”Det funkar!”
  Ladda ner PDF


  Kommunrapport 2019

  Junis kommunrapport 2019
  ”Fråga alla!”
  Ladda ner PDF


  Junis rapport 2018

  Junis kommunrapport 2018
  ”Stöd hela vägen”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2017

  Junis kommunrapport 2017
  ”Med barnets perspektiv”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2016

  Junis kommunrapport 2016
  ”Upptäck i tid”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2015

  Junis kommunrapport 2015
  ”Fullständiga rättigheter!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2014

  Junis kommunrapport 2014
  ”Gör skillnad!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2013

  Junis kommunrapport 2013
  ”Raka besked!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2012

  Junis kommunrapport 2012
  ”Fritt fram!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2011

  Junis kommunrapport 2011
  ”Fokusera på barnen!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2010

  Junis kommunrapport 2010
  ”Nå ut!”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2009

  Junis kommunrapport 2009
  ”Dags att se barnen”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2008

  Junis kommunrapport 2008
  ”Vems är ansvaret?”
  Ladda ner PDF


  Junis kommunrapport 2007

  Junis kommunrapport 2007
  ”Stödgrupper i kommunerna”
  Ladda ner PDF

   

   


  Vilket stöd erbjöd kommunerna 2023?

  Klicka på din kommun för att se vad kommunen svarat i vår enkät om vilket stöd de erbjuder barn som växer upp i familjer med missbruk. Använd plus- och minusknappen på kartan för att zooma.
  Grön markering: kommunen har svarat att de erbjuder stöd
  Röd markering: kommunen har svarat att de ej erbjuder något stöd

  Junis kurshelger

  Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

  Junis kommunrapport 2024

  Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

  Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

  Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

  Junis profilshop

  Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

  Junis sport – med rörelseglädje i fokus

  Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

  Vuxna som vet

  Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

  Junis gåvoshop

  I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

  Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

  Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

  Junis 150 föreningar

  Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

  Hitta din Junis-förening

  Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.