Junis-ledare / Nyheter 2020/02/06

Kunskapspåfyllning och idéutbyte på Junis kurshelg

Det är en gråmulen helg i början av februari och nästan hundra Junis-ledare från hela landet har samlats i Sollentuna. Här på Multikursen, Junis årliga kurshelg, får de lära sig mer om organisationen, får konkreta tips och tillfälle att nätverka med andra ledare.
– Det är bara lördagsmorgon, men det känns redan som att det kommer bli en mycket givande helg, säger Junis-ledaren Oscar Ylinen från Ockelbo.

Det trista vädret till trots – inne i kurslokalerna är det allt annat än grått och stämningen är hög och full av liv och rörelse. Ledarna har fem olika spår att välja mellan: verksamhetsspåret, teaterspåret, påverkansspåret, arrangörsspåret och kommunikationsspåret.

Konkreta tips på verksamhetsspåret

Verksamhetsspåret har lockat flest intresserade – hela 26 deltagare är på plats för att få konkreta tips och färdiga övningar att ta med sig hem. På förmiddagen pratar de om solidaritet, nykterhet och demokrati som är grunden i Junis och alla deltagare får sedan testa verksamhet kring varje punkt.
– Det är ett fantastiskt engagemang i hela gruppen, säger Anders Paulsen som håller i kursen tillsammans med Jenny Lindenmo Linck. Alla är väldigt aktiva och det är jättekul att se.

Verksamhetsspåret
Axell, Nelly och Maria lär sig att göra Junis maskot.

Maya Lebbal är ledare i Junis-föreningen i Sundsvall och en av deltagarna på verksamhetsspåret.
– Det har varit riktigt bra. Vi har fått massor av idéer att ta med hem. Det finns ett helt kompendium med olika lekar som går att använda direkt, så jag ska pröva några av dem på nästa Junis-träff, berättar hon.
På eftermiddagen fortsätter kursen med fler övningar. Alla får dela upp sig i grupper och bygga en egen Tok-Sam som är Junis maskot. En av byggarna är Mio Brundin, nybliven Junis-ledare i Kalmar.
– Kurserna här är jättebra, nu har jag fått en massa matnyttigt som jag direkt ska börja använda i verksamheten, säger Mio.

Det inkluderande arbetet

På arrangörsspåret får deltagarna reflektera kring föreningarnas inkluderande arbete. Vad kan de göra för att Junis ska upplevas som en öppen och välkomnande organisation?

Jan Gunnarsson
Jan Gunnarsson berättar om det inkluderande arbetet.

–  Alla tjänar på att acceptera och lyssna på varandra, var vi än kommer ifrån, säger Jan Gunnarsson som är föreläsare inom värdskap.
Han berättar för deltagarna om ett möte med taxichauffören Simon:
– Vi började prata i taxin, och när vi tog varandra i handen och presenterade oss för varandra så hände något.
Det är en fascinerande historia om hur ett ögonblick i en taxi slutar med att Jan hjälper Simons syster som bor i Uganda att starta upp ett internetkafé. Efter ett tag har hon med Simons hjälp startat fyrtiotvå familjeföretag i Uganda.
– Alla tjänar på att inkludera, säger Jan. Organisationer som inte aktivt arbetar med värdskap kommer att försvinna.

Övningar stärker samarbetsförmågan

Malin Allerth
Malin Allerth leder träningspass.

Runt om i de andra lokalerna pågår de övriga kurserna. Inne hos påverkansspåret lyssnar deltagarna på Junis förbundsordförande Mona Örjes som pratar om hur Junis jobbar för att påverka opinion och beslutsfattare, både i Sverige och internationellt. Deltagarna delar med sig av hur de själva jobbar i sina distrikt och föreningar. Från ett annat rum ljuder ”Ha! Ho! Hi!”. Det är teaterspåret som levererar övningar för att stärka koncentration, uppmärksamhet och samarbetsförmåga.
Mellan eftermiddagspassen ser Malin Allerth till att ingen somnar. Under ett fartfyllt träningspass får de deltagande Junis-ledarna upp flåset.

Kanaler för marknadsföring

Inne i salen där Liza Viktorsson och David Gribing håller i kommunikationsspåret får deltagarna lära sig övergripande om hur Junis arbetar med kommunikation, men även konkreta tips på bland annat hur man skriver en insändare:
– Välj en aktuell fråga, skriv kort och svara på andras insändare så ökar du chansen att bli publicerad, säger Liza Viktorsson.
Johnny Boström, Junis-ledare i Värmland, är en av deltagarna på kommunikationsspåret.
– Jag känner att passen har öppnat ögonen för hur många fler kanaler man kan använda, när man vill nå barnen för att marknadsföra sin verksamhet, men också när man vill påverka beslutsfattare, säger Johnny.

Text: Anna Kregert
Foto: Johan Rapakko

 

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.