Nyheter 2019/10/14

Välbesökt konferens med barns rättigheter i fokus

På Junis årliga konferens i Stockholm står barn i familjer med missbruk i fokus och ett hundratal personer har samlats för att lyssna på olika föreläsningar på temat.
– Det gläder mig att delta i en konferens som är så fullsmockad av människor som brinner för att barn som har det jobbigt hemma ska få det bättre, säger Soma Catomeris från Ersta Vändpunkten.

Lisa Skiöld
Lisa Skiöld från Barnombudet i Uppsala inleder konferensen.

Konferensen inleds med att Lisa Sköld från organisationen Barnombudet i Uppsala län pratar om hur det faktum att barnkonventionen snart blir lag ytterligare kommer att stärka barn i familjer med missbruks möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda.
–Det är jätteroligt att få medverka på Junis konferens. Den har hållit hög kvalitet i många år och det är intressant och viktigt att se ämnet belysas och fördjupas på så många olika sätt, säger Lisa.

Under dagen presenterar även Carlina Drakenberg Ahnmé från Systembolaget och Lisa Dahlgren från Maskrosbarn initiativet Barndom utan baksmälla som syftar till att göra skillnad för barn som far illa av vuxnas drickande. Dessutom får vi möta stödgruppsverksamheten Pelikanen som möter barn och unga som har vuxna i familjen med psykisk ohälsa, missbruk, som har använt våld eller som har separerade föräldrar. Till skillnad från många andra kommuner som har svårt att få unga att komma till de stödgrupper man bedriver så har Stenungssunds kommun med Pelikanen hittat ett sätt som fungerar.
– Varje år besöker vi samtliga skolklasser i kommunen och berättar om verksamheten och vi har också ett gott samarbete med andra enheter inom kommunen och med psykiatrin. Dessutom kan barnen ha kontakt med Pelikanen utan att behöva godkännande från en vuxen, berättar Eva Olofsson och Sara Hammar.

Monica Nanni
Monica Nanni. från Randiga huset, är nöjd med konferensdagen.

Monica Nanni är en konferensdeltagarna. Hon kommer från Randiga huset som jobbar med barn i sorg. 
– Jag är jättenöjd med dagen så här långt. Det har varit informativt utan att vara för mycket. Det är ett tungt ämne men det har inte presenterats på ett tungt sätt.

Eftermiddagen ägnas åt ämnet att samtala med barn och ungdomar om viktiga och svåra saker i livet. Petter Iwarsson, som bland annat är leg. psykoterapeut, socialpedagog och författare, ger konkreta verktyg och delar med sig av sin erfarenhet av goda samtal från arbete inom bland annat Bris och som skolkurator.
Under fikapausen fortsätter konferensdeltagarna diskussionen.
– Petter har gett många bra exempel som fått oss att reflektera över hur vi samtalar med de barn och unga vi möter. Finns det något vi kan förändra? funderar Sabrina Abidi, Phillip Uriri och Linnea Hagström från Fältkuratorerna på Lidingö.

Frida Jonseden
Frida Jonseden, kurator i Håbo kommun, tycker att dagen har varit givande.

Frida Jonseden, som jobbar som kurator i Håbo kommun, är ytterligare en nöjd deltagare:
– Det har varit en mycket givande dag. Det är bra att få sådant jag redan känner till bekräftat och förklarat med nya exempel.

Mona Örjes, förbundsordförande för Junis, är en av arrangörerna.
– Även om vi har haft ett förhållandevis fullspäckat schema så har allt flutit på bra och jag upplever att både medverkande och deltagare är mycket nöjda med dagen. Det är många som kommit fram spontant och tackat för en mycket givande konferens och som vill försäkra sig om en inbjudan till nästa år. Och det kan en ju inte tolka annat än positivt, säger hon.

 

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kunskapsdagar 2024

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet. I år hålls kunskapsdagarna i Göteborg 8 oktober och i Stockholm 17 oktober. Det går även att delta digitalt. Anmälan är nu öppen!

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.