Opinion / Pressmeddelande 2020/11/12

IOGT-NTO-rörelsen: Ett steg i rätt riktning

IOGT-NTO-rörelse välkomnar regeringens beslut om förbud mot alkoholservering efter klockan 22. Det är positivt att regeringen äntligen ser sambandet mellan alkoholkonsumtion och smittspridning och nu åtgärdar en viktig riskfaktor kopplad till pandemin.

Samtidigt vill IOGT-NTO-rörelsen vara tydlig med att detta bara är ett första steg. Fler åtgärder kan komma att behövas då risken är att problemen flyttas från krogen till andra miljöer.

–En enskild åtgärd kring alkohol är inte tillräcklig, utan det är ett sammantaget åtgärdspaket kring hur vi ska handskas med alkoholfrågorna under pandemin som kommer att ge effekt. Förbud mot alkoholservering efter klockan 22 är en bra början, men det måste följas upp, utvärderas och justeras vid behov, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO.

Även barnorganisationen Junis förbundsordförande Mona Örjes välkomnar regeringens åtgärder.

–Självklart tycker vi att det är bra att alkoholdrickandet på krogen begränsas. Men vi behöver också vara extra uppmärksamma på om det gör att alkoholkonsumtionen ökar i hemmen, innanför stängda dörrar. Hur blir det för barnen när vi samtidigt stänger badhus och bibliotek, på vissa håll också kulturskolor och föreningsaktiviteter? Det är platser där barn brukar ha en trygg fristad, där barn får positiva upplevelser tillsammans med trygga vuxna.

Ungdomsförbundet UNF vill gå betydligt längre och uttrycker sig tydligt i frågan om alkoholen under coronapandemin.

–Att sluta servera alkohol klockan 22 är en bra början, men långt ifrån tillräckligt. Coronaviruset smittar även före 22 och vi tycker att regeringen bör förbjuda alkohol helt tills pandemin är över, säger Filip Nyman, förbundsordförande, UNF.

IOGT-NTO-rörelsen fortsätter lyfta alkoholfrågan i relation till pandemin och i januari 2021 släpps rapporten ”Alkohol och coronapandemin – om människor samhälle och politik” som även undersöker hur immunförsvaret påverkas av alkohol.

Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO
Mona Örjes, förbundsordförande Junis
Filip Nyman, förbundsordförande UNF

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.