Nyheter / Vit jul 2021/12/07

Över 240 aktiviteter i jul – för alla barn!

Junis driver tillsammans med övriga IOGT-NTO-rörelsen Vit jul-kampanjen som handlar om alla barns rätt att se fram emot och få uppleva en trygg och mysig jul. Vi arbetar för att förändra alkoholnormen och se till alla som firar jul tillsammans med barn avstår alkohol för att kunna vara de trygga vuxna som barnen behöver.

Som en del i kampanjen ordnar IOGT-NTO-rörelsens organisationer jullovsaktiviteter för alla barn. Aktiviteterna är öppna för alla – inget medlemskap behövs – och dessutom kostnadsfria att delta på.
–  Många barn längtar efter jullovet och allt kul som familjen ska hitta på. Men det finns också de som bara väntar på att skolan ska börja igen. Det kan handla om att man har det jobbigt hemma, med föräldrar som dricker för mycket eller inte mår bra. Det kan också handla om att kompisarna åker iväg så man känner sig ensam, att ens föräldrar behöver jobba mycket eller att man inte har råd att delta på andra aktiviteter. För de här barnen betyder det mycket att kunna vara med på Vit juls arrangemang, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Alla aktiviteter finns samlade på Vit juls hemsida – i år över 240 stycken! Allt från jullovsbio, utflykter, julpyssel, pingisturnéringar, tipspromenader, digitala aktiviteter och mycket annat kommer att arrangeras runt om i hela landet.
– Det är fantastiskt att se allt arbete som sker i föreningarna och att så många engagerar sig ideellt för att ge barnen fina upplevelser och minnen att ta med sig i livet, säger Mona Örjes.

Bakom kampanjen Vit jul står IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund: Junis, med verksamhet för barn och unga upp till 15 år, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, med scouting för barn från 8 år, unga och vuxna, Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, med verksamhet för unga 13–25 år och IOGT-NTO, med verksamhet för personer från 25 år och uppåt.

Vill du stödja Vit jul-kampanjen och ge fler barn möjlighet att delta på våra kostnadsfria jullovsaktiviteter? Läs mer om hur du stödjer oss här.

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.