Uppmärksamhetsveckan som spelar roll
Junis är en av arrangörerna av Spela roll-veckan – veckan som uppmärksammar de barn som växer upp i familjer där en vuxen dricker för mycket.
– Många vuxna som möter de här barnen har alldeles för lite kunskap och vet inte hur de ska upptäcka om någon far illa hemma eller agera när de misstänker att det är så. Vi behöver hjälpas åt att sprida den kunskapen, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.
Uppmärksamhetsveckan ”Spela roll” infaller den vecka då Alla Hjärtans Dag är och då uppmärksammar många länder barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.
Tillsammans med exempelvis CAN, Blå bandet och Stiftelsen Trygga barnen är Junis en av arrangörerna.
– Ungefär vart femte barn i Sverige har en förälder som under barnets uppväxt dricker för mycket alkohol, men väldigt få av de barnen nås av något stöd. Därför behövs en uppmärksamhetsvecka där vi försöker sprida kunskap och berätta om vad vuxna kan göra. Att Junis är med som arrangör känns självklart! Vi vet ju att de här barnen finns precis överallt – i varje förening och i varje skolklass. Genom att samarbeta med andra har vi större möjlighet att nå ut med den kunskap som behövs, säger Mona Örjes.
Under Spela roll-veckan genomförs totalt fyra digitala seminarier, kostnadsfria och öppna för alla som är intresserade av frågan. Junis står som värd för den första: ”Hur påverkas barn av föräldrars drickande och varför är det viktigt med stöd?” med Ulf Zetterman, leg psykoterapeut på Fryshuset.
– Ulf Zetterman har professionellt mött hundratals barn och unga som växt upp med föräldrar som har ett beroende och en sak som han märkt är att de ofta har svårt att spela huvudrollen i sina egna liv. Men att ge stöd räcker inte, samhället behöver ändras! Grundproblemet är att alldeles för många vuxna dricker alldeles för mycket alkohol, och då behöver man jobba med det också. Jag tror att det blir en superintressant föreläsning som kan ge nya perspektiv, säger Mona Örjes.
För den som själv vill engagera sig och hjälpa till att uppmärksamma frågan finns fritt material att hämta på kampanjens hemsida.
– Den som finns i sociala medier kan också passa på att skriva ett personligt inlägg om varför man tycker att det är viktigt att barn får en alkoholfri uppväxt och resonera med sina bekanta om hur alkohol påverkar barn. Man kan göra inlägg för att lyfta hur viktigt det är för barn att det finns en restriktiv och omtänksam alkoholpolitik, och om att kommuner och andra aktivt arbetar för att barn som far illa ska nås av stöd. Naturligtvis är det frågor som är viktiga att lyfta övriga året också, men genom att sätta extra fokus på frågan tillsammans med de andra organisationerna når vi fler och får möjlighet att göra skillnad tillsammans, säger Mona Örjes.
Seminarier under veckan
2022 års uppmärksamhetsvecka riktar ett brett fokus på situationen för barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Vad finns det för risk- och skyddsfaktorer? Hur kan omgivningen i form av till exempel skola, civilsamhälle eller socialtjänst spela roll?
14 februari, kl. 14.30-15.30
Hur påverkas barn av föräldrars drickande och varför är det viktigt med stöd?
Ulf Zetterman, leg psykoterapeut på Fryshuset
15 februari, kl. 14.30-15.30
Barn med FAS- D, varför är det viktigt för förskolan att känna till dessa barn?
Jenny Rangmar, forskare, FoU i Väst/Göteborgsregionen
16 februari, kl. 14.30-15.30
Alkohol och barn = trauma?
Moa Mannheimer, legitimerad psykolog
17 februari, kl. 14.30-15.30
Så hjälper du barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion
Marielle Jarlinius, projektledare Trygga Barnen
Paulina Gunnardo, sakkunnig Trygga Barnen
Anmäl dig till seminarierna här
Läs mer om uppmärksamhetsveckan Spela roll