Nyheter / Opinion 2022/01/17

Uppmärksamhetsveckan som spelar roll

Junis är en av arrangörerna av Spela roll-veckan – veckan som uppmärksammar de barn som växer upp i familjer där en vuxen dricker för mycket.
– Många vuxna som möter de här barnen har alldeles för lite kunskap och vet inte hur de ska upptäcka om någon far illa hemma eller agera när de misstänker att det är så. Vi behöver hjälpas åt att sprida den kunskapen, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Uppmärksamhetsveckan ”Spela roll” infaller den vecka då Alla Hjärtans Dag är och då uppmärksammar många länder barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Tillsammans med exempelvis CAN, Blå bandet och Stiftelsen Trygga barnen är Junis en av arrangörerna.
– Ungefär vart femte barn i Sverige har en förälder som under barnets uppväxt dricker för mycket alkohol, men väldigt få av de barnen nås av något stöd. Därför behövs en uppmärksamhetsvecka där vi försöker sprida kunskap och berätta om vad vuxna kan göra. Att Junis är med som arrangör känns självklart! Vi vet ju att de här barnen finns precis överallt –  i varje förening och i varje skolklass. Genom att samarbeta med andra har vi större möjlighet att nå ut med den kunskap som behövs, säger Mona Örjes.

Under Spela roll-veckan genomförs totalt fyra digitala seminarier, kostnadsfria och öppna för alla som är intresserade av frågan. Junis står som värd för den första: ”Hur påverkas barn av föräldrars drickande och varför är det viktigt med stöd?” med Ulf Zetterman, leg psykoterapeut på Fryshuset.
– Ulf Zetterman har professionellt mött hundratals barn och unga som växt upp med föräldrar som har ett beroende och en sak som han märkt är att de ofta har svårt att spela huvudrollen i sina egna liv. Men att ge stöd räcker inte, samhället behöver ändras! Grundproblemet är att alldeles för många vuxna dricker alldeles för mycket alkohol, och då behöver man jobba med det också. Jag tror att det blir en superintressant föreläsning som kan ge nya perspektiv, säger Mona Örjes.

För den som själv vill engagera sig och hjälpa till att uppmärksamma frågan finns fritt material att hämta på kampanjens hemsida.
–  Den som finns i sociala medier kan också passa på att skriva ett personligt inlägg om varför man tycker att det är viktigt att barn får en alkoholfri uppväxt och resonera med sina bekanta om hur alkohol påverkar barn. Man kan göra inlägg för att lyfta hur viktigt det är för barn att det finns en restriktiv och omtänksam alkoholpolitik, och om att kommuner och andra aktivt arbetar för att barn som far illa ska nås av stöd. Naturligtvis är det frågor som är viktiga att lyfta övriga året också, men genom att sätta extra fokus på frågan tillsammans med de andra organisationerna når vi fler och får möjlighet att göra skillnad tillsammans, säger Mona Örjes.Seminarier under veckan

2022 års uppmärksamhetsvecka riktar ett brett fokus på situationen för barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Vad finns det för risk- och skyddsfaktorer? Hur kan omgivningen i form av till exempel skola, civilsamhälle eller socialtjänst spela roll?

14 februari, kl. 14.30-15.30
Hur påverkas barn av föräldrars drickande och varför är det viktigt med stöd?
Ulf Zetterman, leg psykoterapeut på Fryshuset

15 februari, kl. 14.30-15.30
Barn med FAS- D, varför är det viktigt för förskolan att känna till dessa barn?
Jenny Rangmar, forskare, FoU i Väst/Göteborgsregionen

16 februari, kl. 14.30-15.30
Alkohol och barn = trauma?
Moa Mannheimer, legitimerad psykolog

17 februari, kl. 14.30-15.30
Så hjälper du barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion
Marielle Jarlinius, projektledare Trygga Barnen
Paulina Gunnardo, sakkunnig Trygga Barnen

Anmäl dig till seminarierna här

Läs mer om uppmärksamhetsveckan Spela roll

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.