Nyheter 2021/06/03

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse

Här presenteras valberedningens förslag till förbundsstyrelse.

Mona Örjes, 52 år, Enköping

Föreslås som förbundsordförande (omval) och ledamot i Riksstyrelsen.

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag blev medlem i UNF 1983 och har haft uppdrag i förening, distrikt och förbundsstyrelse i UNF. Jag var anställd som konsulent för IOGT-NTO-rörelsen i Uppsala distrikt i 12 år. Förbundsordförande i Junis har jag varit sedan 2015.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Ett Junis där barn och ledare får möjlighet att växa och utvecklas. Ett modigare och stoltare Junis.

Vilka frågor brinner du för?
– Att Junis ska nå många barn så att vi kan göra positiv skillnad för fler, med rolig och utvecklande verksamhet. Att Junis ledarkår präglas av mångfald på alla sätt: ålder, intressen, bakgrund och personlighet. Jag vill att Junis fortsätter att agera aktivt utifrån vårt kärnvärde solidaritet, inte minst för utsatta barn, både i Sverige och övriga världen. Två viktiga frågor är mer och bättre samverkan som inom IOGT-NTO-rörelsen och skaffa finansiering genom större projektansökningar.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag gillar att samarbeta och är bra på att knyta ihop människor och se möjligheter. En obotlig optimist som orkar hålla i och driva viktiga frågor. Jag älskar att vara förbundsordförande i Junis – det är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb tillsammans med styrelse, medarbetare och alla ledare i landet!


Nathalie Carlryd, 35 år, Stockholm

Föreslås som vice förbundsordförande (nyval) och ledamot i Riksstyrelsen

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag har varit Junisledare i Göteborg och när jag jobbade på UNF drev jag väldigt mycket JUNF-verksamhet tillsammans med fantastiska kollegor på Junis. Jag var till exempel med och arrangerade dagkollon på många lov både som anställd och ideell. Jag har även, på olika sätt, varit engagerad i Vit jul i nästan 15 år. Jag har även utbildat Junis-ledare i temat barn och unga i missbruksmiljö. Jag har jobbat som verksamhetsutvecklare, förbundsutvecklare och generalsekreterare på UNF. Inom IOGT-NTO har jag bl.a. drivit en förening i Stockholm som heter Vildvuxen som fokuserar på unga vuxna främst.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Att vi har ett stabilt värvningsarbete med många nya Junis-ledare och att vi har ett utvecklingsarbete som gör att vi har de bästa ledarna. Jag vill också att fler barn hittar till Junis, att Junis-medlemmarna blir fler och att fler barn får möjlighet till en magiskt härlig fritid.

Vilka frågor brinner du för?
– Alla barn och unga ska ha en fritid som är trygg, rolig och utvecklande oavsett vilken bakgrund man har. Att vara en del av Junis ska vara en skyddsfaktor mot de problem som unga upplever i sitt liv, Junis ska också vara kul och härligt för alla. Jag känner stor omsorg för de barn och unga som far illa på grund av missbruk i familjen och jag brinner för att Junis ska vara en del av lösningen för dessa barn – både genom vår fantastiska verksamhet men även genom vårt politik- och påverkansarbete.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag har erfarenhet av att jobba med värvning av både barn, unga och vuxna och jag har även erfarenhet av politik- och påverkansarbete. Som person är jag driven, engagerad, kreativ och en doer. Jag tror att jag kan, tillsammans med mina kamrater i styrelsen, alla förtroendevalda, alla ledare och alla medlemmar runt om i landet skapa förutsättningar för utveckling, engagemang för ett blomstrande Junis.


Cia Grill, 54 år, Torpsbruk

Föreslås som kassör (omval)

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag gick med i UNF som 16-åring och var aktiv på alla nivåer, bland annat i förbundsstyrelsen. Mitt första Junis-uppdrag var på 80-talet som sekreterare i Hallands distrikt, där jag även var Junis-ledare. Flyttade till Småland och jobbade som Junis-konsulent och har varit distriktsordförande för Junis Kronoberg. Jag startade en Junis-förening med häst-verksamhet och har varit ledare på läger. Nu är jag kassör i förbundsstyrelsen sedan 2019, och försöker driva lite verksamhet i Alvesta kommun.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Jag vill jobba för ett Junis som är inkluderande både vad gäller barn och ledare. Jag vill att vi är nyfikna på och testar nya verksamhetsformer. Vi tar tillvara den digitala vana vi har skaffat oss och hittar verksamhet som passar fler typer av barn och ledare. Vi är en organisation man vänder sig till och lyssnar på när det gäller frågor kring utsatta barn.

Vilka frågor brinner du för?
– Jag brinner för att alla – barn, ledare och förtroendevalda – ska känna att de har en plats i Junis, att de är välkomna och att de betyder något för oss. Som kassör vill jag jobba med vår finansiering, både på förbundsnivå och i distrikt och föreningar. Att hitta nya sätt att finansiera verksamheten på alla nivåer så att vi blir mindre sårbara för förändringar i de inkomstkällor vi har idag.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag vill skapa intresse för ekonomiska frågor i styrelsen och ute i landet. Och jag hoppas kunna se till att vi har den kunskap vi behöver även om jag själv inte besitter den. Jag vill också bidra till en god stämning i förbundsstyrelsen där vi lyfter varandra till stordåd.


Pär Forsström, 55 år, Söderhamn

Föreslås som sekreterare (nyval, tidigare ledamot)

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag blev medlem i UNF 1984 och är idag medlem i IOGT-NTO 152 Söderhamn. Junis-ledare har jag varit sedan 1988. Jag har varit med i Junis förbundsstyrelse från 2019 och är distriktsordförande för Junis Gävleborg sedan 2021.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Jag vill arbeta för att Junis ska finnas på många fler orter och för det behövs många fler ledare. Vi behöver jobba för att distriktsstyrelserna blir starka. Många fler barn ska få känna att de växer i Junis. Ett starkare samarbete inom IOGT-NTO-rörelsen gör att alla fyra förbunden växer och utvecklas.

Vilka frågor brinner du för?
– Medlems-, ledar- och verksamhetsfrågor. Samarbetet inom IOGT-NTO-rörelsen.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag vill arbeta för att stärka Junis lokalt- och på distriktsnivå. Hoppas kunna tillföra ett förenings- och distriktsperspektiv.


Christine ”Cicki” Bokström, 35 år, Järvsö

Föreslås som utbildningsledare (nyval)

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag åkte barnvagn mina första år när mina föräldrar var på aktiviteter. Blev junior, som det hette på den tiden, i 6–7-årsåldern, och har gått på både cirkus och teater. 2002 blev jag Junis-ledare och tyckte att det var helt fantastiskt! Glädjen att få leka och göra bra saker för barn oavsett bakgrund. I UNF Gävle var jag ledamot och kassör under några år. Jag anordnade många aktiviteter på egen hand. 2003 tog jag också steget in i distriktsstyrelsen för UNF Gävleborg som ledamot, och 2004 blev jag vald till ordförande. I Junis har jag varit ledare för blandade aktiviteter mest, men läger är roligast! Få umgås en vecka och se hur alla utvecklas, barn som ledare. För något år sedan påbörjade jag ett dokument med schyssta lekar, ett stort arbete där alla lekar skulle utvärderas. Var de schyssta? Det dokumentet finns nu på hemsidan för alla ledare att tillgå.

Vilka frågor brinner du för?
– Jag har alltid gjort det jag gjort i Junis för barnen och ungdomarnas skull. Det är en stor anledning till att jag fortfarande är aktiv och nykterist. För deras fritids skull och för att de ska få en frizon. På senare år har jag även börjat brinna för ledarna. Som ledare ska man få möjlighet att utvecklas och ge barnen ännu bättre möjligheter. Jag vill skapa meningsfulla kurser så att alla ledare kan utvecklas!

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag tror att jag kan tillföra en bred kunskap från många områden, men även vara en kreativ idéspruta.


Josefin Bogelid, 45 år, Vetlanda

Föreslås som ledamot (nyval, tidigare vice förbundsordförande)

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag hade ingen erfarenhet av Junis innan jag blev ”inlurad” av Mona. Genom en utbildning i IOGT-NTO träffades vi i Almedalen och det ledde till att jag kom med i påverkansutskottet. Där satt jag en mandatperiod innan jag kom med i förbundsstyrelsen, där jag varit med i två mandatperioder. Jag gick med i en tjejgrupp som kamratstödet i Vetlanda arrangerade. Dit var alla välkomna, medlemmar och icke medlemmar, enda kravet var att ingen var drogpåverkad på mötet. Jag blev oerhört berörd av hur alkoholen påverkade människors liv. Jag slutade att dricka alkohol av ren solidaritet till alla dessa människor, som på något sätt blivit negativt påverkade av alkohol.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Jag vill jobba för att jag inte behövs mer! Att arbetet i påverkansutskottet inte behövs mer. Utan att vi är en organisation där barnen bara får vara barn och ha en kul verksamhet. Tänk vad fantastiskt det skulle vara! Det är upp till oss vuxna att se till barnens bästa!

Vilka frågor brinner du för?
– Påverkansfrågor. Jag vill fortsätta att fortsätta arbeta med föreläsningar och seminarier. Påverkanfrågorna bör ligga på förbundsnivå, så föreningarna kan vara till för barnen och ledarna.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Att alla barn ska få en bra verksamhet med bra ledare. Att vi på förbundsnivå ska arbeta med påverkansfrågor utan att stjäla tid från barnen och ledarna.


Isak Folcker, 21 år, Växjö

Föreslås som ledamot, (nyval).

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag har varit Junis-ledare i sex år, jag började som ledare i teaterverksamhet. Jag har även suttit i Kronoberg distriktsstyrelse i fem år och de två senaste åren har jag varit ordförande i styrelsen.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Jag vill jobba för ett Junis där alla kan hitta sin plats.

Vilka frågor brinner du för?
– Jag brinner för hållbart engagemang hos våra ledare.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag hoppas jag kan tillföra energi och nya idéer.


Aya Turani, 19 år, Brålanda
Föreslås som ledamot, (nyval).

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
Jag blev ledare i Junis-föreningen Stjärnan i Vänersborg under min gymnasietid. Jag är även grundare av ungdomsdelen av UN Women Sweden och är även volontär som stödperson på brottsofferjouren och vittnesstöd vid rättegångar.

Vilket Junis vill du jobba för?
Där vi vuxna är förebilder för barnen och där vi är trygga vuxna.

Vilka frågor brinner du för?
Jag brinner för ledarskapet, trygga förebilder och barns psykiska ohälsa. Frågor som rör kvinnor och barn ligger nära mitt hjärta.

Vad tror du att du kan tillföra?
Jag upplever att jag är en bra förebild. Jag tar med mig erfarenheter av mitt föreningsengagemang, där jag har en bred erfarenhet från olika föreningar. Min erfarenhet av olika arbeten med barn, som till exempel utsatta barn och kvinnor. När jag brinner för något vill jag gärna lägga mycket av min tid på det!


Daniel Andersson, 45 år, Sandviken
Föreslås som ledamot (nyval)

Vad är din Junis-bakgrund och annan rörelsebakgrund?
– Jag har varit med i flera styrelser inom UNF, Junis och IOGT-NTO mellan 1998 och 2011.

Vilket Junis vill du jobba för?
– Ett inkluderande Junis där ledarna känner en stolthet över att vara just en ledare i Junis.

Vilka frågor brinner du för?
– Ledarfrågan! Utan ledarna så blir det inte så mycket Junis.

Vad tror du att du kan tillföra?
– Jag tror att jag kan komma med ny input, tänka lite utanför boxen, efter tio års frånvaro från Junis- scenen. Fortfarande i chock över att bli tillfrågad, men samtidigt oerhört smickrad.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis sommarkarta

Junis tar inte semester! I sommar arrangeras massor av aktiviteter, kollon och läger runt om i hela landet. På vår sommarkarta ser du vad som händer i Junis nära dig!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja