Junis kunskapsdagar - upptäck och ge stöd till barn i familjer med missbruk

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet.

Junis kunskapsdagar 2024

I samarbete med Nätverket De Glömda Barnen, studieförbundet NBV och Västra Götalandsregionen arrangerar Junis konferenser i Göteborg 8 oktober och Stockholm 17 oktober. Konferensen 8 oktober går också att delta i digitalt. 

Dagen ger möjlighet till kunskapspåfyllning och inspiration av goda, konkreta exempel på verksamheter som skapar trygghet för utsatta barn och passar dig som möter barn, vuxna eller familjer i din professionella eller ideella roll. Vi bjuder på fika och enkel lunch.

Anmälan: Deltagande är kostnadsfritt, men anmälan krävs. Vid utebliven närvaro utan avanmälan debiteras 500 kr.

Anmäl dig här till Göteborg 8 oktober och för digitalt deltagande samma dag. 

Anmäl dig här till Stockholm 17 oktober. 

Frågor? Kontakta Junis politiska sekreterare Anna Carlsson Cheikh,
anna@junis.se alt. 0733 72 68 78.

Se program för respektive dag: 

Göteborg 8 oktober samt digitalt deltagande

Registrering och kaffe från kl 9.30.
Kunskapsdagen startar kl 10.00 och avslutas med eftermiddagsfika kl 15.30.

Junis kommunrapport. Mona Örjes, förbundsordförande Junis.

Backa Barnet ger tätare skyddsnät. Alexandra Hansson och Carolina Palm från Ystad berättar om en modell där olika verksamheter och yrken samverkar för att snabbare upptäcka utsatta barn.

Utsatthet i barndomen ökar riskerna för att utveckla egna problem med t ex alkohol, psykologen och forskaren Johan Melander Hagborg gör nedslag i forskningsprogrammet Lordia.

Varför finns Haga Mödra- barnhälsovårdsteam? Hälso- och sjukvårdskuratorerna Maria Holgersson och Charlotte Karlsson berättar om hur deras verksamhet ger stöd till gravida med komplicerad problematik och deras barn.

Föreningsvägledarna i Trollhättan stad. Behandlingssekreterarna Zainab Abdulhalim och Ahmed Halawi delar med sig av erfarenheter från sitt uppdrag som föreningsvägledare för unga med fokus på tidig upptäckt och tidig insats.

Jävla pappa I filmen med samma namn får vi följa Niklas Gyberg Ivarssons försök att närma sig sin alkoholiserade pappa genom samtal och ett gemensamt byggprojekt. Hör Niklas själv berätta.

Adress: Riddaretemplet Felicia, Storgatan 3

Stockholm 17 oktober

Registrering och kaffe från kl 9.30.
Kunskapsdagen startar kl 10.00 och avslutas med eftermiddagsfika kl 15.30.

Junis kommunrapport – Mona Örjes, förbundsordförande Junis. 

Backa Barnet ger tätare skyddsnät – Alexandra Hansson och Carolina Palm från Ystad berättar om en modell där olika verksamheter och yrken samverkar för att snabbare upptäcka utsatta barn.

Sobersupport – En anonym telefonsupport som drivs av IOGT-NTO. De möter både de med problematiskt drickande och de som står bredvid. Utvecklingschef Sofia Modigh gör nedslag från samtalen med de som är anhöriga.

Trygg i Norrtälje – Heltäckande förebyggande arbete inom ANDTS, våld, brott, folkhälsa, föräldrastöd med mera för att skapa ett tryggare Norrtälje, framförallt för barn och unga.

Vikten av en meningsfull fritid för barn och unga –  Georgia Arvanitopoulos-Theorin, medgrundare/verksamhetschef, Järva i samverkan.

Jävla pappa – I filmen med samma namn får vi följa Niklas Gyberg Ivarssons försök att närma sig sin alkoholiserade pappa genom samtal och ett gemensamt byggprojekt. Hör Niklas själv berätta.

Adress: RT Concordia  Kammakargatan 54

Se på föreläsningarna från Junis kunskapsdagar 2023

Inledning av konferensen samt kort om Junis kommunrapport, Mona Örjes, förbundsordförande.

Barns rättigheter i missbruks- och beroendevården, Monika Zimmermann Rokka, psykiatrisjuksköterska och Tina Svanbring, hälso – och sjukvårdskurator, Region Kronoberg.

Barn med nära anhörig i häktet eller i fängelse, familjestödjarna Victoria Pye och Anna Ekberg, Solrosen/Räddningsmissionen.

Att upptäcka psykosociala riskfaktorer i barns uppväxtmiljö, Steven Lucas, barnläkare, docent och projektledare för BarnSäkert.

Samverkan mot ungdomsbrottslighet, lokalpolis Victor Prästbacka.

Bris arbete med att stötta barn och unga, Sara Hammar, kurator på Bris.

Junis kunskapsdagar 2022

Måndag 24 oktober
Hur många barn i familjer med missbruk fick stöd 2021? 
Varje år undersöker Junis vilket stöd kommuner ger barn i familjer med missbruk. I år ställdes även frågor om hur verksamheten påverkats av pandemin. Resultaten presenteras och vi gör några nedslag i verksamheter som kan inspirera andra.

Föreläsare: Mona Örjes, förbundsordförande Junis.

Tisdag 25 oktober 
Hur ökar vi förtroendet för socialtjänsten i socioekonomiskt utsatta områden –inspireras av framgångskoncept.
I Lövgärdet i Göteborg har antalet föräldrar som frivilligt söker stöd från socialtjänsten ökat kraftigt, från 3 ansökningar 2018 till 75 ansökningar 2021. I Rosengård arbetar föreningsdrivna projektet Föräldrar tillsammans 2.0 för att de boende ska lära känna socialtjänsten och få kännedom om det stöd de erbjuder. Hur kan man aktivt arbeta för att skapa tillit, och hur gör man för att faktiskt lyckas?

Föreläsare: Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef och Anette Norling Johansson, arbetsledare/1:e socialsekreterare, socialkontoret i Lövgärdet. Alexandra Tetschet, projekt- och kampanjledare och Rahma Ali, föräldracoach Föräldrar tillsammans 2.0, IOGT-NTO.

(På Rahmas begäran har vi klippt bort delen med hennes medverkan.) 

Onsdag 26 oktober
Fältverksamhet som når utsatta barn 
Umeå fick 2021 utmärkelsen Årets förebyggande kommun. Sandviken lyckades mitt under pandemin tredubbla antalet unga som fick stöd på grund av missbruk i familjen. Hur kan bred fältverksamhet bidra till att barn som far illa upptäcks tidigt och får stöd?

Föreläsare: Johan Sand, Fältsamordnare, Fältverksamheten Sandviken samt Mehrzad Solgy, Socialtjänstens Fältgrupp, Umeå

Torsdag 27 oktober 
Detektiver i tandhälsa – för barnens bästa  
Tandvården har goda möjligheter att upptäcka barn som far illa. Utbildning om våld i nära relationer ingår i grundutbildning för bland annat legitimationsyrken inom vården. Men det räcker inte att tandläkarna har kunskap, barnen måste också komma på tandundersökning, något som många av de mest utsatta inte gör. Folktandvården Västra Götaland har skapat en struktur för att säkerställa att barn får den tandvård de har rätt till och att utsatta barn upptäcks och får stöd.

Föreläsare: Gunilla Klingberg, dekan, professor i pedodonti, Malmö universitet och Natalie Andreasson, tandsköterska i EAB-gruppen, Folktandvården i Västra Götaland.

Fredag 28 oktober 
Barnens match ska vara på idrottsplanen 
Inte min Match utbildar föreningar, skolor & företag kring de risker och konsekvenser som missgynnar maskrosbarn, inom den specifika verksamheten. Men också vilka skyddsfaktorer som verksamheten kan använda för att utvecklas till den superkraft som den har potential att vara, för dem som behöver det mest.

Föreläsare: Erica Hellberg, grundare, föreläsare och poddare och Susie Moonan, föreläsare, socionom & f.d. landslagssimmare från Inte min Match.

 

 

 

 

 

Junis kunskapsdagar 2021

Måndag 25 oktober, kl 14.30 Junis kommunrapport

Varje år frågar Junis kommunerna vilket stöd de ger barn i familjer med missbruk. I år ställdes även frågor om hur verksamheten påverkats av pandemin. Resultaten presenteras och vi gör några nedslag i verksamheter som kan inspirera andra. Föreläsare: Mona Örjes, förbundsordförande Junis. 

Tisdag 26 oktober, kl 14.30 Vård för barns bästa

Region Kronoberg har omvandlat arbetet med barns rättigheter till konkreta rutiner så att barn uppmärksammas och får stöd. De har bland annat ett hundratal familjeombud, en kunskapsbank på webben, unga vårdutvecklare och filmer som dramatiserar situationer som kan uppstå i vården. Föreläsare: Maria Hansen, familjeombud på neonatalavdelningen, Karin Vedin, familjeombud på ambulansen, Valentina Hajra, utvecklingsledare och Susann Swärd, människorätts- och barnrättsstrateg.

Hämta PDF:en ”Vård för barnens bästa” 

Onsdag 27 oktober, kl 14.30 Varför går det så bra för en del barn som växer upp med missbruk?

Att växa upp med missbruk innebär en rad stora risker. Men några ungdomar verkar klara sig väldigt bra. Peter Larm berättar om forskningsstudien Futura01 som försöker förstå vad det är som gör att en del av dem utvecklar resiliens. Föreläsare: Peter Larm, docent i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet. 

Torsdag 28 oktober, kl 14.30 Efter pandemin – vad tar vi med oss

Stödgruppsverksamheterna Grinden i Gävle och Eleonoragruppen i Linköping berättar och samtalar om tiden med pandemin och vad den betyder för framtiden. Vad mötte vi hos barnen, har det lett till förändringar i verksamheten, vad tar vi med oss? Föreläsare: Johanna Liljeblad Lycksell från Grinden och Johanna Eklöf från Eleonoragruppen. 


Junis kunskapsdagar

Junis kunskapsdagar arrangeras tillsammans med
Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Västra Götalandsregionen 
och Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Junis kunskapsdagar 2024

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet. I år hålls kunskapsdagarna i Göteborg 8 oktober och i Stockholm 17 oktober. Det går även att delta digitalt. Anmälan är nu öppen!

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.