Junis kunskapsdagar - upptäck och ge stöd till barn i familjer med missbruk

Junis kunskapsdagar handlar om att bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk. Under kunskapsdagarna får du ta del av föreläsningar som höjer din kompetens inom ämnet.

Junis kunskapsdagar 2022 hölls den 24-28 oktober. 

Måndag 24 oktober
Hur många barn i familjer med missbruk fick stöd 2021? 
Varje år undersöker Junis vilket stöd kommuner ger barn i familjer med missbruk. I år ställdes även frågor om hur verksamheten påverkats av pandemin. Resultaten presenteras och vi gör några nedslag i verksamheter som kan inspirera andra.

Föreläsare: Mona Örjes, förbundsordförande Junis.

Tisdag 25 oktober 
Hur ökar vi förtroendet för socialtjänsten i socioekonomiskt utsatta områden –inspireras av framgångskoncept.
I Lövgärdet i Göteborg har antalet föräldrar som frivilligt söker stöd från socialtjänsten ökat kraftigt, från 3 ansökningar 2018 till 75 ansökningar 2021. I Rosengård arbetar föreningsdrivna projektet Föräldrar tillsammans 2.0 för att de boende ska lära känna socialtjänsten och få kännedom om det stöd de erbjuder. Hur kan man aktivt arbeta för att skapa tillit, och hur gör man för att faktiskt lyckas?

Föreläsare: Mikael Kurdali Jonsson, enhetschef och Anette Norling Johansson, arbetsledare/1:e socialsekreterare, socialkontoret i Lövgärdet. Alexandra Tetschet, projekt- och kampanjledare och Rahma Ali, föräldracoach Föräldrar tillsammans 2.0, IOGT-NTO.

(På Rahmas begäran har vi klippt bort delen med hennes medverkan.) 

Onsdag 26 oktober 
Fältverksamhet som når utsatta barn 
Umeå fick 2021 utmärkelsen Årets förebyggande kommun. Sandviken lyckades mitt under pandemin tredubbla antalet unga som fick stöd på grund av missbruk i familjen. Hur kan bred fältverksamhet bidra till att barn som far illa upptäcks tidigt och får stöd?

Föreläsare: Johan Sand, Fältsamordnare, Fältverksamheten Sandviken samt Mehrzad Solgy, Socialtjänstens Fältgrupp, Umeå

Torsdag 27 oktober 
Detektiver i tandhälsa – för barnens bästa  
Tandvården har goda möjligheter att upptäcka barn som far illa. Utbildning om våld i nära relationer ingår i grundutbildning för bland annat legitimationsyrken inom vården. Men det räcker inte att tandläkarna har kunskap, barnen måste också komma på tandundersökning, något som många av de mest utsatta inte gör. Folktandvården Västra Götaland har skapat en struktur för att säkerställa att barn får den tandvård de har rätt till och att utsatta barn upptäcks och får stöd.

Föreläsare: Gunilla Klingberg, dekan, professor i pedodonti, Malmö universitet och Natalie Andreasson, tandsköterska i EAB-gruppen, Folktandvården i Västra Götaland.

Fredag 28 oktober 
Barnens match ska vara på idrottsplanen 
Inte min Match utbildar föreningar, skolor & företag kring de risker och konsekvenser som missgynnar maskrosbarn, inom den specifika verksamheten. Men också vilka skyddsfaktorer som verksamheten kan använda för att utvecklas till den superkraft som den har potential att vara, för dem som behöver det mest.

Föreläsare: Erica Hellberg, grundare, föreläsare och poddare och Susie Moonan, föreläsare, socionom & f.d. landslagssimmare från Inte min Match.

Junis kunskapsdagar 2021

Måndag 25 oktober, kl 14.30 Junis kommunrapport

Varje år frågar Junis kommunerna vilket stöd de ger barn i familjer med missbruk. I år ställdes även frågor om hur verksamheten påverkats av pandemin. Resultaten presenteras och vi gör några nedslag i verksamheter som kan inspirera andra. Föreläsare: Mona Örjes, förbundsordförande Junis. 

Tisdag 26 oktober, kl 14.30 Vård för barns bästa

Region Kronoberg har omvandlat arbetet med barns rättigheter till konkreta rutiner så att barn uppmärksammas och får stöd. De har bland annat ett hundratal familjeombud, en kunskapsbank på webben, unga vårdutvecklare och filmer som dramatiserar situationer som kan uppstå i vården. Föreläsare: Maria Hansen, familjeombud på neonatalavdelningen, Karin Vedin, familjeombud på ambulansen, Valentina Hajra, utvecklingsledare och Susann Swärd, människorätts- och barnrättsstrateg.

Hämta PDF:en ”Vård för barnens bästa” 

Onsdag 27 oktober, kl 14.30 Varför går det så bra för en del barn som växer upp med missbruk?

Att växa upp med missbruk innebär en rad stora risker. Men några ungdomar verkar klara sig väldigt bra. Peter Larm berättar om forskningsstudien Futura01 som försöker förstå vad det är som gör att en del av dem utvecklar resiliens. Föreläsare: Peter Larm, docent i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet. 

Torsdag 28 oktober, kl 14.30 Efter pandemin – vad tar vi med oss

Stödgruppsverksamheterna Grinden i Gävle och Eleonoragruppen i Linköping berättar och samtalar om tiden med pandemin och vad den betyder för framtiden. Vad mötte vi hos barnen, har det lett till förändringar i verksamheten, vad tar vi med oss? Föreläsare: Johanna Liljeblad Lycksell från Grinden och Johanna Eklöf från Eleonoragruppen. 


NBV och CAN
Junis kunskapsdagar arrangeras tillsammans med Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

 

Kongress 2023

I år är inget vanligt år för i år är det kongressår! I sommar kommer Junis, UNF och IOGT-NTO samlas i Uppsala för att genomföra sina kongresser. Vi ser fram emot att träffas på en fysisk kongress för första gången sedan pandemin för att tillsammans stärka vårt engagemang, ta beslut om Junis framtid – och givetvis umgås och skratta massor!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.