Välkommen på Junis kunskapsdagar!

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till kunskapsdagar. Under vecka 43 kan du delta på digitala Zoom-föreläsningar kl. 14.30-15.30 varje dag, måndag till torsdag.

PROGRAM

Måndag 25 oktober, kl 14.30
Junis kommunrapport

Varje år frågar Junis kommunerna vilket stöd de ger barn i familjer med missbruk. I år ställdes även frågor om hur verksamheten påverkats av pandemin. Resultaten presenteras och vi gör några nedslag i verksamheter som kan inspirera andra. Föreläsare: Mona Örjes, förbundsordförande Junis.

Tisdag 26 oktober, kl 14.30
Vård för barns bästa

Region Kronoberg har omvandlat arbetet med barns rättigheter till konkreta rutiner så att barn uppmärksammas och får stöd. De har bland annat ett hundratal familjeombud, en kunskapsbank på webben, unga vårdutvecklare och filmer som dramatiserar situationer som kan uppstå i vården. Föreläsare: Maria Hansen, familjeombud på neonatalavdelningen, Karin Vedin, familjeombud på ambulansen, Valentina Hajra, utvecklingsledare och Susann Swärd, människorätts- och barnrättsstrateg.

Onsdag 27 oktober, kl 14.30
Varför går det så bra för en del barn som växer upp med missbruk?

Att växa upp med missbruk innebär en rad stora risker. Men några ungdomar verkar klara sig väldigt bra. Peter Larm berättar om forskningsstudien Futura01 som försöker förstå vad det är som gör att en del av dem utvecklar resiliens. Vi får också ta del av Elinas berättelse om hur det kan vara att växa upp i en familj med missbruk. Föreläsare: Peter Larm, docent i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet och Elina Lundberg, Trygga Barnen.

Torsdag 28 oktober, kl 14.30
Efter pandemin – vad tar vi med oss?

Stödgruppsverksamheterna Grinden i Gävle och Eleonoragruppen i Linköping berättar och samtalar om tiden med pandemin och vad den betyder för framtiden. Vad mötte vi hos barnen, har det lett till förändringar i verksamheten, vad tar vi med oss? Föreläsare: Stödgruppsledare från Grinden och Eleonoragruppen.

Anmälan
Anmäl dig här till en eller flera föreläsningar. Det är kostnadsfritt att delta. Anmälan senast 22 oktober, kl 13.00. Eventuella frågor kan skickas till anna@junis.se.

Varmt välkommen!


 

NBV och CAN
Junis kunskapsdagar arrangeras tillsammans med Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja