Junis rapport / Krönika / Opinion 2020/06/01

Förbundsordförande Mona Örjes: ”Det går bra!”

Jag vill gärna börja med det positiva: Det kan gå bra för barn som växer upp i familjer med missbruk. De kan faktiskt gå stärkta ur en trasslig barndom. De får lärdomar och utvecklar förmågor som gör dem till något av superhjältar. Uppmärksamhet på hur andra mår, förmåga att klara komplexa situationer, vana att hantera kaos. Hos en del en känsla av att ”om jag fixade den barndomen – då klarar jag allt!”

Så det går bra!
I alla fall för några.
Men för majoriteten av dem som växt upp i en familj med missbruk går det sämre än för andra barn. I livet som vuxna har de dubbelt så hög risk för ätstörningar, 6 gånger så hög risk för psykiska problem, 4-6 gånger så hög risk för eget missbruk och 3 gånger så hög risk för självmordsförsök.

Berättar om stödet de fick

Jag möter återkommande ungdomar och vuxna som växt upp med föräldrar som har eller har haft ett beroende. Många av dem jag möter är driftiga, framgångsrika och mår bra, i både yrkesliv och relationer. De berättar om det stöd de fick för att komma dit där de är idag. Det är inte lätt att bli hel, men det går att få insikter och verktyg som gör det möjligt att bryta mönster som ofta finns i släkten sedan flera generationer tillbaka.

Jag citerar gärna Susanna Alakoski, författare till bland annat Svinalängorna: ”Om jag hade ett stort företag skulle jag bara anställa barn till missbrukare. Vi är doers, har enorm kapacitet, är flexibla och kan hantera kaos. Utan att förminska lidandet, så är vi ofta fantastiska människor. Men vi måste få hjälp.”

För de barn som det går bra för har det funnits andra kloka vuxna som har funnits där. Oftast både en varm och engagerad lärare/släkting/granne OCH professionellt stöd i form av samtal eller stödgrupp.Det borde vara högt prioriterat att hitta dessa utsatta barn innan de utvecklar problem och se till att de får stöd. Självklart av medmänsklighet – alla har rätt att må bra! Men också utifrån rent krassa, ekonomiska argument. Tidigt stöd kostar så oerhört mycket mindre och är så oerhört mycket mer effektivt, än stöd som kommer in sent i livet.

Mod att se barnen

Junis ställer varje år frågan till kommuner om vilket stöd de erbjuder barn i familjer med missbruk. För några veckor sen släpptes rapporten som visar att 3200 barn fick stöd 2019. Det är jättebra för de 3200 barnen! Samtidigt vet vi att cirka hundra gånger så många barn far illa av en vuxens drickande, 320 000 barn i Sverige!

För att nå fler behöver alla vuxna som möter barn och ungdomar ha kunskap om hur man upptäcker barn. Verksamheter måste ha strukturer som är generella och inte utgår från att man enkelt kan märka vem som far illa hemma. Och alla vi vuxna måste ha mod att se barnen och dessutom ifrågasätta andra vuxnas beteende.

Då ökar chansen att barn med en tuff uppväxt både får må bra nu, och utvecklas till vuxna, fantastiska människor!

Läs mer om vilket stöd landets kommuner erbjuder de barn som växer upp i familjer med missbruk. Beställ ditt gratisexemplar av Junis rapport 2020 här. 

Spring för Världens Barn

Vi välkomnar alla barn att gå, springa, hoppa, åka barnvagn, rullstol, gå baklänges, hjula – ja, ta sig runt som man vill helt enkelt! Alla barn är vinnare och syftet är att alla barn ska röra på sig och ha kul tillsammans. Rörelseglädje helt enkelt! Samtidigt hjälps vi åt att samla in pengar till Världens Barn. Från och med nu fram till 31 oktober kommer samtliga gåvor till insamlingen Världens Barn att dubblas. Häng med på ett Junis-lopp och gör ännu fler barndomar möjliga!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis nya medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I det allra första numret av Händer i Junis intervjuar vi medlemmen Gunnar som är en karateälskande bakfantast. Du får läsa om junisarna som har sovsäcksmys på läger och så får du ta del av hur du kan vara en supersnäll kompis på Junis-träffen. Vi bjuder också på ett mumsigt recept på regnbågsmuffins, knep och knåp och klurigt korsord.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.