Krönika / Opinion 2021/05/07

Ta ansvaret – för barnens skull

Varje år frågar Junis kommunerna vilket stöd de erbjuder barn i familjer med missbruk. Resultatet för pandemiåret 2020 presenterar vi nu i den nysläppta rapporten "Med makt kommer ansvar".

Jag återkommer ofta till att det bästa Sverige har gjort under pandemin är att man låtit skolorna hålla öppet. Många andra möjligheter för barn att träffa trygga vuxna har minskat eller försvunnit under året. Det betyder att barn och unga varit mer utlämnade till sina familjer. Om de vuxna där inte fungerar, eller kanske till och med är farliga för barnen, då kan det ge skador för livet.

Ungefär 320 000 barn far illa av en förälders drickande. Hur många fick stöd under förra året? Bara en enda ynka procent! Jag blir inte längre förvånad, men varje gång jag tänker på det blir jag både arg och ledsen. Vi vuxna måste bli bättre på att bygga strukturer som gör att vuxna ser utsatta barn och vi måste se till att de faktiskt nås av det stöd de behöver.

Ett bra exempel är Region Kronoberg, som vi skriver om i Junis rapport. De arbetar för att barns bästa ska vara i fokus inom all vård. De riktlinjer som politiker antagit är inte bara fina ord, utan leder till konkreta rutiner inom de olika verksamheterna. Sånt som gör att ambulanspersonal, när de kommer till ett hem, letar efter tecken på om det bor barn där. Står det barnskor i hallen? Kanske gömmer ett barn sig någonstans av rädsla för det som hänt?

I rapporten möter vi också Roland Ericsson, en politiker som vid varje förslag till budgetnedskärning har stått upp för stödgruppsverksamheten Grinden i Gävle. ”Vi behöver göra det möjligt för de barn som växer upp med missbruk att märka att de inte är ensamma”, säger han.

Med siffermaterialet i rapporten vill vi sätta fingret på att otroligt få barn nås av stöd, vilket måste motivera oss vuxna att jobba ännu hårdare. Med exemplen på framgångsrika verksamheter vill vi visa att det är möjligt att göra ett bättre jobb, och också sprida metoder att inspireras av. Och så vill vi vara tydliga med det som fick ge namn åt rapporten: Med makt kommer ansvar! Jag vill uppmana alla beslutsfattare att ta det ansvaret – för barnens skull!

Mona Örjes
förbundsordförande Junis

Junis kunskapsdagar

För dig som vill veta mer om hur fler aktörer kan bli bättre på att upptäcka och ge stöd till barn i familjer med missbruk bjuder vi in till digitala kunskapsdagar.

Skattjaktsäventyret börjar här!

Häng med på Junis skattjakt! Runt om i landet ligger hundratals skatter gömda. Hitta dem och svara på frågorna, så kanske det blir du som vinner ett av de fina priserna. Junis skattjakt är öppen för alla barn som är, eller blir, medlemmar i Junis!

Junis rapport 2021 – Med makt kommer ansvar

Varje år undersöker Junis vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med risk- och missbruk. Resultatet presenteras i Junis rapport som i år har titeln Med makt kommer ansvar. Här kan du beställa rapporten kostnadsfritt, läsa den direkt digitalt och se hur just din kommun svarat i undersökningen.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 180 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 180 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja