Krönika / Opinion 2021/05/07

Ta ansvaret – för barnens skull

Varje år frågar Junis kommunerna vilket stöd de erbjuder barn i familjer med missbruk. Resultatet för pandemiåret 2020 presenterar vi nu i den nysläppta rapporten "Med makt kommer ansvar".

Jag återkommer ofta till att det bästa Sverige har gjort under pandemin är att man låtit skolorna hålla öppet. Många andra möjligheter för barn att träffa trygga vuxna har minskat eller försvunnit under året. Det betyder att barn och unga varit mer utlämnade till sina familjer. Om de vuxna där inte fungerar, eller kanske till och med är farliga för barnen, då kan det ge skador för livet.

Ungefär 320 000 barn far illa av en förälders drickande. Hur många fick stöd under förra året? Bara en enda ynka procent! Jag blir inte längre förvånad, men varje gång jag tänker på det blir jag både arg och ledsen. Vi vuxna måste bli bättre på att bygga strukturer som gör att vuxna ser utsatta barn och vi måste se till att de faktiskt nås av det stöd de behöver.

Ett bra exempel är Region Kronoberg, som vi skriver om i Junis rapport. De arbetar för att barns bästa ska vara i fokus inom all vård. De riktlinjer som politiker antagit är inte bara fina ord, utan leder till konkreta rutiner inom de olika verksamheterna. Sånt som gör att ambulanspersonal, när de kommer till ett hem, letar efter tecken på om det bor barn där. Står det barnskor i hallen? Kanske gömmer ett barn sig någonstans av rädsla för det som hänt?

I rapporten möter vi också Roland Ericsson, en politiker som vid varje förslag till budgetnedskärning har stått upp för stödgruppsverksamheten Grinden i Gävle. ”Vi behöver göra det möjligt för de barn som växer upp med missbruk att märka att de inte är ensamma”, säger han.

Med siffermaterialet i rapporten vill vi sätta fingret på att otroligt få barn nås av stöd, vilket måste motivera oss vuxna att jobba ännu hårdare. Med exemplen på framgångsrika verksamheter vill vi visa att det är möjligt att göra ett bättre jobb, och också sprida metoder att inspireras av. Och så vill vi vara tydliga med det som fick ge namn åt rapporten: Med makt kommer ansvar! Jag vill uppmana alla beslutsfattare att ta det ansvaret – för barnens skull!

Mona Örjes
förbundsordförande Junis

Junis kommunrapport 2024

Varje år undersöker vi vilket stöd landets kommuner ger de barn som växer upp i familjer med missbruk. Vi ger också exempel på människor, forskning och verksamhet som gör skillnad för de här barnen. Läs mer om hur läget såg ut för barn i Sverige 2023.

Klasskompisar – tretton noveller, tjugotvå teman, tusen känslor

Klasskompisar är Junis nya material för värdegrundsarbete som ger barn och unga möjlighet att prata om viktiga frågor. Klasskompisar består av noveller som kan läsas högt för en klass eller grupp, i valfri ordning och valfritt antal. Till varje novell finns en introduktion för dig som är lärare eller ledare, en mängd övningar för klassen eller gruppen och ett arbetsblad för enskild reflektion.

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Junis sport – med rörelseglädje i fokus

Gillar du att röra på dig? I Junis sport får alla vara med! Vi testar olika sporter och rörelselekar och du behöver inte ha några förkunskaper. Ingen blir petad eller utslagen - det viktigaste är att vi har riktigt kul tillsammans och är schyssta kompisar!

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Härnösand och Trosa!

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.