Junis konferens

Alkohol, graviditet och små barns hälsa

Av alla livsstilsval som görs i samband med en graviditet, har få så stor betydelse för barnets framtida hälsa och utveckling som valen kring alkohol. För små barns trygghet är det avgörande att samhället som helhet har vilja, kunskap och förmåga att stärka familjen med både barn och föräldrar i fokus.

Välkommen till Junis digitala konferens 2020, där du får ta del av fyra föreläsningar på temat alkohol, graviditet och små barns hälsa.

För vem?

Vår föreläsningsserie vänder sig till dig som i din yrkesroll möter blivande föräldrar och föräldrar med små barn. Vi välkomnar också dig som är beslutsfattare och dig som är intresserad av frågor kring hälsa, barnrättsfrågor och förebyggande arbete.

Praktisk information:

  • Varje vecka, kl. 9.30, läggs förinspelade föreläsningar upp på vår hemsida. Varje föreläsning är ca 60 minuter.
  • Kl. 10.40 öppnas ett dialogforum i Zoom, där de aktuella föreläsarna svarar på frågor.
  • Till varje film kommer det att finnas diskussions- och fördjupningsfrågor för att exempelvis fortsätta arbetet med innehållet på den egna arbetsplatsen.
  • Filmerna och övrigt material kommer att ligga kvar på vår hemsida under minst ett år och passar utmärkt som fortbildning.

Anmäl dig

För att du ska hinna få din länk till föreläsningen, så behöver vi din anmälan senast dagen innan den föreläsning du vill delta på äger rum. Om du har anmält dig till flera, eller alla, föreläsningar så gäller dagen innan den första av dem du vill delta på.


FÖRELÄSNINGAR

30 september
How do the Nordic countries prevent FASD? What are the challenges and what can Sweden learn? Niina-Maria Nissinen, Tammerfors universitet och Folkhälsans
forskningscentrum. (Föreläsningen är på engelska.)

Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa – ett gemensamt ansvar.
Frida Dangardt, docent och specialistläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

7 oktober
Vem ser barn med FAS? Var finns information och verktyg?
Katarina Wittgard, grundare av FAS-föreningen.

Annika Andersson, familjehemsförälder till barn med FAS.

Hur gick det för de alkoholskadade barnen?
Jenny Rangmar, forskare, fil dr i psykologi.

14 oktober
SAM-verkstad – en metod för att jobba med livsstilsfrågor med föräldrar på exempelvis familjecentraler. Åsa Ranung, medförfattare till materialet, med lång
erfarenhet av folkhälsofrågor.

21 oktober
Hur kan vi tidigt uppmärksamma barn i riskmiljöer? Från BarnSäkert i region Dalarna: Anna Berg barnsjuksköterska, koordinator och vårdutvecklare Barnhälsovården och Inga-Lill Hellsing barnsjuksköterska, koordinator och
BHV-sjuksköterska.

Familjeorienterat arbetssätt – barn har rätt till stöd som anhöriga.
Agnes Lundström, Socialstyrelsen.

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Häng med på Junis skattjakt!

Nu startar Junis skattjakt! Runt om i hela landet ligger våra skatter gömda och din uppgift är att hitta dem. Om du svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner en sparkcykel, en skateboard eller något annat coolt pris! Äventyret börjar här!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja