Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket

Vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. De flesta fångas inte upp av skola eller socialtjänst. Därför har Junis tagit fram läromedlet Ludde som hjälper lärare och pedagoger att prata om alkohol i en barngrupp, utan att det blir utpekande eller svårt.

 

 

Ludde är ett material för dig som möter barn i åldrarna 5-9 år. Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som tycker om att vara ute och leka med sin husse, precis som vilken hund som helst. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol.

Metoden ger lärare eller pedagoger verktyg för att prata med barn om hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem. Det hjälper barnen att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Materialet Ludde är utvärderat och används i fler än 350 skolor i Skottland samt ett flertal skolor i Schweiz, och är anpassat för svenska förhållanden.

Under 2019 erbjuder Junis:

  • Kostnadsfri utbildning* (ca 3 timmar) för vuxna som möter barn i sin yrkesroll eller i ideellt engagemang om bland annat barn, alkohol och missbruk, vikten av hjälp och stöd, samt noggrann genomgång av materialet Ludde.
  • Luddepaketet som innehåller boken om Ludde (5 st) med färgglada illustrationer, 4 korta övriga berättelser där vi får ytterligare inblick i Luddes vardag, känslokort, boken i digital form med och utan text, handbok samt Ludde som gosedjur. Luddepaketet är till för dig som har gått hela utbildningen och köps in till ett pris om 200 kr.

*Tack vare projektmedel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden kan vi under 2019 erbjuda kostnadsfri utbildning.

Informationsfolder om läromedlet Ludde

Materialet tar utgångspunkt i berättelsen om Ludde. När vi lär känna Ludde är han en mycket glad hund. Men plötsligt glöms Ludde allt oftare bort och det visar sig att husse dricker för mycket alkohol. Vi får följa Ludde genom känslor och tankar som lätt uppstår hos de barn som har det jobbigt hemma. Materialet hjälper utsatta barn att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det hjälper också till att utveckla förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Syftet med vårt metoden är inte att lärare och pedagoger ska ta ansvar för barnens problematik. Vi vill ge lärare och pedagoger ett verktyg för att kunna prata med barn om alkoholmissbruk, på ett icke-utpekande sätt.

Ladda ner informationsfolder om läromedlet Ludde som PDF

Kommande Ludde-utbildningar

Här hittar du information om kommande utbildningar:

 

 

Ställ en fråga eller önska utbildningsort

Vill du ha mer information om läromedlet Ludde eller önska en utbildningsort? Använd kontaktformuläret, så återkommer vi så snart vi kan.

Du kan också  kontakta projektledare Gabriella Degerfält Hygrell direkt på telefonnummer 073-201 41 55 eller mejladress gabriella.hygrell@junis.se

Kul för alla barn – hela julen!

När skolan, fritids och andra aktiviteter tar slut för terminen är behovet av roliga och trygga jullovsarrangemang extra stort - inte minst hos de barn som har det jobbigt hemma. Därför arrangerar Junis och de övriga organisationerna i Vit Jul-kampanjen nära 250 roliga julaktiviteter över hela landet.

Jobbigt hemma?

Du som är barn har rätt att må bra. Du har också rätt att ha någon vuxen som tar hand om dig, men ibland klarar inte föräldrar av det ansvaret. Det kan bland annat bero på att föräldern dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Om det är så har både du och den vuxne rätt att få stöd.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du BLI MEDLEM eller stödja vårt arbete för barn & ungdomar?
    Ja