Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket

Vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. De flesta fångas inte upp av skola eller socialtjänst. Därför erbjuder Junis möjligheten att gå en utbildning i materialet Ludde som hjälper vuxna att prata med barn om alkohol, utan att det blir utpekande eller svårt.

 

 

Ludde är ett material för dig som möter barn i åldrarna 5-9 år. Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som tycker om att vara ute och leka med sin husse, precis som vilken hund som helst. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol.

Metoden ger vuxna som träffar barn mellan åldrarna 5-9 år verktyg för att prata med barn om hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem. Det hjälper barnen att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Sedan Junis började genomföra utbildningar i maj 2019 har vi utbildat fler än 300 personer i materialet. Vi har träffat lärare, förskolepersonal, kuratorer, socionomer, ideella, familjecentraler, stödgruppsverksamheter, socialförvaltningar och kommuner.

Materialet Ludde är utvärderat och används i fler än 350 skolor i Skottland samt ett flertal skolor i Schweiz, och är nu anpassat för svenska förhållanden.

Under 2020 erbjuder Junis:

Kostnadsfri utbildning* (ca 3 timmar) för vuxna som möter barn i sin yrkesroll eller i ideellt engagemang om bland annat barn, alkohol och missbruk, vikten av hjälp och stöd, samt genomgång av materialet Ludde.

Luddepaketet kostar 200 kr och innehåller följande:

Fysisk del
– Luddeboken (2 st exemplar)
– 4 st Luddeberättelser (2 st exemplar)
– Känslokort
– Tycka om-kort
– Ludde-docka

Digital del
– Handbok
– Luddeboken med text
– Luddeboken utan text
– Luddeberättelserna med text
– Färgläggningsmallar
– Mallar till övningar
– Vid önskemål, föreläsnings-powerpoint

Ludde-paketet är till för dig som har gått hela utbildningen.

*Tack vare projektmedel från Stiftelsen Ansvar för Framtiden och Idéer för livet kan vi under 2020 erbjuda kostnadsfri utbildning.

Informationsfolder om Ludde-materialet

Materialet tar utgångspunkt i berättelsen om Ludde. När vi lär känna Ludde är han en mycket glad hund. Men plötsligt glöms Ludde allt oftare bort och det visar sig att husse dricker för mycket alkohol. Vi får följa Ludde genom känslor och tankar som lätt uppstår hos de barn som har det jobbigt hemma. Materialet hjälper utsatta barn att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det hjälper också till att utveckla förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Syftet med vår metod är inte att man som enskild individ ska ta ansvar för barnens problematik. Vi vill ge vuxna ett verktyg för att kunna prata med barn om alkoholmissbruk, på ett icke-utpekande sätt.

Ladda ner informationsfolder om Ludde-materialet som PDF

Bakgrund

Ludde är hämtat från Skottland (Alcohol Focus Scotland), men där hette Ludde Rory. Rory är i sin tur hämtat från Schweiz där valpen heter Boby.
Rory kom ut som bok 2007 och utvecklades av professionella som arbetar med barn, familjer som blivit påverkade av missbruk och personal inom skolans värld. Idag används Rory som metod i 350 skolor runt om i Skottland och över 500 deltagare har gått Rory-utbildningen. 2012 genomfördes en utvärdering av Rory-materialet av ett oberoende företag (TASC). Utvärderingen gjordes i 17 skolor och på 61 lärare. Utvärderingen syftade till att se om Rory-materialet bidrog med förändring, om så, för vilka? Och hur?

De som utvärderade kunde se dessa resultat hos barn som tagit del av Rory:
1. Barn har uppmuntrats att prata om sin känslor.
2. Empatin hos barn har ökat då de lär sig att sätta sig in i någon annans situation.
3. Hjälpt barn att förstå att de inte är ansvariga eller skyldiga för konsekvenser som uppstår då en vuxen dricker samt att det inte är deras fel att en vuxen dricker för mycket.
4. Barn har uppmuntrats att be om hjälp och reflektera över vem de själva skulle gå till om de inte mådde bra.
5. Hjälpt barn att förstå att de som dricker för mycket alkohol kan bli bättre och kan få hjälp för sina problem.

Dessa resultat kunde de se hos lärarna som använt sig av Rory-materialet:
1.Skapat insikt i hur barn påverkas av att växa upp i en familj där det finns ett missbruk.
2. Ökat kunskapen om att kunna identifiera barn som far illa samt ökat säkerheten i att prata om alkohol och beroende med barn.

Det har även observerats i utvärderingen att användarna av Rory-materialet har kunnat använda metoden i andra sammanhang och andra svårigheter med barnen än endast alkoholproblematik, som till exempel psykisk ohälsa.

Kommande Ludde-utbildningar

Här hittar du datum till kommande utbildningar som vi är bokade till:

25 augusti – Svenljunga
9 september – Kristinehamn
15 september – Motala
20 september – Sundsvall
21 september – Sundsvall
22 september – Örnsköldsvik
29 september – Öppen anmälan för skolpersonal, Anmäl dig här
1 oktober – Öppen anmälan för skolpersonal. Anmäl dig här
9 oktober – Forshaga
13 oktober – Borås
15 oktober – Borås
21 oktober – Öppen anmälan för ideella. Anmäl dig här
27 oktober – Öppen anmälan för socialt och hälsofrämjande arbete. Anmäl dig här
10 november – Öppen anmälan för ideella. Anmäl dig här
25 november – Öppen anmälan för socialt och hälsofrämjande arbete. Anmäl dig här

Junis kommer under hösten 2020 att genomföra digitala Ludde-utbildningar.

Vill du också boka en Ludde-utbildning till din verksamhet?* Gå till fliken ”Ställ en fråga eller önska utbildningsort”.
Är du intresserad av Ludde eller är ni en grupp under 10 personer som vill gå Ludde-utbildningen? Då kan ni anmäla er till någon av våra öppna utbildningar under hösten.

 

 

*För att vi ska ha en utbildning för er verksamhet behöver det vara minst 10 deltagande.

Ställ en fråga eller önska utbildningsort

Vill du ha mer information om materialet Ludde eller önska en utbildningsort? Använd kontaktformuläret, så återkommer vi så snart vi kan.

Du kan också  kontakta projektledare Gabriella Degerfält Hygrell direkt på telefonnummer 073-201 41 55 eller mejladress Ludde@junis.se

Junis kommer under hösten 2020 att genomföra digitala Ludde-utbildningar.

GDPR

Vi sparar dina personuppgifter för att ”Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket” är projektfinansierat och för att vi ska kunna genomföra kostnadsfria utbildningar behöver vi visa finansiärerna antal deltagare samt genomföra uppföljningar och utvärderingar av materialet.

Eftersom att materialet tar upp frågor som kan vara jobbiga för vissa barn som befinner sig i en utsatt situation vill vi också följa upp att Ludde används på ett adekvat sätt.
För att kunna kvalitetssäkra användandet av materialet genomför vi uppföljningar av alla deltagares användning av materialet i upp till 12 månader efter genomförd utbildning.

Det kommer även att skickas ut ett nyhetsbrev som man enkelt kan avregistrera er från om ni inte vill ha dessa. Vi sparar era kontaktuppgifter i två år.

Bli medlem i Junis

Junis finns i hela landet och erbjuder kul och trygg verksamhet där alla barn mellan 7 och 15 år är välkomna. Är du över 15 år kan du bli ledare. Vi hoppas att du vill hänga med!

Häng med på Junis skattjakt!

Nu startar Junis skattjakt! Runt om i hela landet ligger våra skatter gömda och din uppgift är att hitta dem. Om du svarar rätt på de kluriga frågorna i skatterna så kanske det blir just du som vinner en sparkcykel, en skateboard eller något annat coolt pris! Äventyret börjar här!

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 200 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 200 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.
    Vill du bli medlem i Junis?
    Ja