
Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket
Vart femte barn växer upp med en förälder som har alkoholproblem. De flesta fångas inte upp av förskola, skola eller socialtjänst. Det måste det bli ändring på! Därför har Junis tagit fram materialet Ludde som gör det enkelt att prata med barn om alkohol på ett neutralt sätt.
Ludde är ett material för dig som möter barn i 5-9-årsåldern. Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som tycker om att vara ute och leka med sin husse, precis som vilken hund som helst. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol – men Ludde tror att det är han som har gjort något dumt, att det är hans fel.
Metoden ger vuxna som träffar barn ett verktyg för att prata om hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem. Det hjälper barnen att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbande.
Hur gör man?
Att läsa berättelsen och prata om den räcker långt! Det visar barn att det går bra att prata om vuxna och alkohol. Vill man arbeta vidare finns det känslokort och övningar.
Vilka delar består materialet av?
- Luddeberättelsen i form av en enkel fysisk bok. Som pdf och som powerpoint med och utan text.
- Fyra korta uppföljande berättelser samlade i en enkel fysisk bok, som pdf och som powerpoint.
- Känslokort. 16 kort där Ludde visar olika känslor. Som pdf och som fysiska kort.
- Handbok (enbart digital) med tips och övningar
- Övningsblad (enbart digital)
- Ludde som handdocka
Pris för Ludde-materialet
Ludde-materialet kostar 300 kr plus en portokostnad på 60 kr per paket (inom Sverige, priset gäller från januari 2025). Vid köp av fyra Ludde-paket eller fler utgår en samlad fraktkostnad på 240 kr. Beställning görs via info@junis.se.
Junis erbjuder kostnadsfri utbildning
Vi erbjuder en kostnadsfri utbildning för vuxna som möter barn i sin yrkesroll eller i ideellt engagemang. Utbildningen är 2,5 timmar och genomförs digitalt. Den tar upp hur barn påverkas av att ha en vuxen som dricker för mycket eller har annan beroendeproblematik, hur vi kan upptäcka barnen och vilket stöd de behöver. Vi förmedlar tips från andra professionella och från barn och unga själva. Vi går också kort igenom Ludde-materialet.
”Luddelektionerna är ett jättebra sätt att visa barnen att de får prata med oss i skolan om allt. Ludde är ett bra verktyg för mig som skolkurator att identifiera barn som behöver mer hjälp och stöd i sin livssituation.”
Sara Bargell, skolkurator i Umeå.
Kommande Ludde-utbildningar
Här hittar du datum till kommande digitala utbildningar som är öppna för alla som är intresserade att delta. Anmälan krävs. Klicka på det datum du vill delta för att komma till anmälningsformuläret.
Anmälningsformuläret stänger 24 timmar innan utbildningen startar. Om utbildningen äger rum dagen efter en helgdag stängs anmälan kl. 15.00 på närmast föregående arbetsvardag. Länk till utbildningen skickas i samband med att anmälan till det aktuella tillfället stänger.
OBS! Endast en person per anmälningsformulär, glöm inte efternamnet. Och, viktigast av allt, kontrollera att du skrivit din mejladress rätt, annars blir det svårt att skicka möteslänk m.m. till dig.
Utbildning på din hemort eller arbetsplats
Vill du ha att vi håller en allmän utbildning på din hemort eller boka en utbildning till din verksamhet? Kontakta oss via ludde@junis.se.
För att vi ska genomföra utbildningar för enskilda verksamheter har vi krav på att minst 20 personer deltar.
Vi genomför främst digitala Ludde-utbildningar.
Digitalt Ludde-material
Boken om Ludde
En bok med fyra korta berättelser om Ludde
Känslokort
Handledning
Övningsblad och känslokort för färgläggning
Erfarenhetsutbyte och inspiration för dig som gått utbildningen
En gång per termin bjuder vi in till digitala träffar för erfarenhetsutbyte och inspiration för dig som gått Ludde-utbildningen. Träffarna vänder sig både till dig som inte kommit igång med att använda materialet och till dig som använt materialet flera gånger men vill fördjupa dina kunskaper.
Under träffarna får du fördjupning i frågan om barn i familjer med missbruk, ta del av erfarenheter från personer som använt Ludde och inspiration om hur du kan komma igång med materialet.
Mer information om Ludde
Materialet tar utgångspunkt i berättelsen om Ludde. När vi lär känna Ludde är han en mycket glad hund. Men plötsligt glöms Ludde allt oftare bort och det visar sig att husse dricker för mycket alkohol. Vi får följa Ludde genom känslor och tankar som lätt uppstår hos de barn som har det jobbigt hemma. Materialet hjälper utsatta barn att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det hjälper också till att utveckla förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.
Ludde ger vuxna ett verktyg för att kunna prata med barn om alkohol och beroende på ett neutralt sätt.
Bakgrund
Ludde kommer ursprungligen från Schweiz och organisationen Sucht Schweiz/Addiction Suisse www.addictionsuisse.ch . Där heter hunden Boby. Berättelsen och övrigt material har utvecklats av professionella som arbetar med barn inom skola och socialtjänst tillsammans med familjer som påverkats av beroende. Många organisationer arbetar med varianter av Boby i olika länder. Junis har fått rättigheterna att använda och sprida materialet inom Sverige.
Ett av de områden där materialet används mest är Skottland, där hunden fått namnet Rory. Alcohol Focus Scotland har på olika sätt utökat materialet och hittat nya användningsområden. Många lärare har utbildats och Rory används som metod i minst 350 skolor. Ett oberoende företag (TASC) genomförde 2012 en utvärdering för att se om Rory-materialet bidrog med förändring, om så, för vilka? Och hur?
De som utvärderade kunde se dessa resultat hos barn som tagit del av Rory:
- Barn har uppmuntrats att prata om sin känslor.
- Empatin hos barn har ökat då de lär sig att sätta sig in i någon annans situation.
- Det har hjälpt barn att förstå att de inte är ansvariga eller skyldiga för konsekvenser som uppstår då en vuxen dricker samt att det inte är deras fel att en vuxen dricker för mycket.
- Barn har uppmuntrats att be om hjälp och reflektera över vem de själva skulle gå till om de inte mådde bra.
- Det har hjälpt barn att förstå att de som dricker för mycket alkohol kan bli bättre och kan få hjälp för sina problem.
Dessa resultat kunde de se hos lärarna som använt sig av Rory-materialet:
- Det har skapat insikt i hur barn påverkas av att växa upp i en familj där det finns ett missbruk.
- Det har ökat kunskapen om att kunna identifiera barn som far illa samt ökat säkerheten i att prata om alkohol och beroende med barn.
Det har även observerats i utvärderingen att användarna av Rory-materialet har kunnat använda metoden i andra sammanhang och andra svårigheter med barnen än endast alkoholproblematik, till exempel psykisk ohälsa.
Mer kunskap om barn i familjer där en vuxen dricker för mycket
Vuxna som möter barn och ungdomar i sin professionella roll eller som ideella ledare kommer att möta dem som har en vuxen som dricker för mycket. Många behöver därför kunskap om hur de har det, hur vuxna kan upptäcka utsatta barn, vilka förhållningssätt vi kan ha och var det finns ytterligare stöd.
Kunskapsportalen Vuxna som vet handlar om barn i familjer där en vuxen har ett beroende. Där finns filmer, samtalsfrågor och fördjupning som passar för fortbildning för en arbetsplats eller en ledargrupp, men det går förstås att ta till sig innehållet som enskild också.
Ytterligare kunskap och hänvisningar andra resurser finns i handledningen till Ludde-materialet.
GDPR
Junis inhämtar namn, mejladress och yrke på dig som deltar i en Luddeutbildning. Vi sparar dina personuppgifter i två år för att kunna genomföra uppföljningar och även bjuda in dig till fortbildningar.
Läs mer i Junis integritetspolicy.
Kontakt
Vill du ha mer information om Ludde eller ställa en fråga? Kontakta oss på ludde@junis.se