Ludde – en hjälp att prata med barn om vuxna som dricker för mycket

Vart femte barn växer upp med missbruk i familjen. De flesta fångas inte upp av skola eller socialtjänst. Därför erbjuder Junis möjligheten att gå en utbildning i materialet Ludde som hjälper vuxna att prata med barn om alkohol, utan att det blir utpekande eller svårt.

Ludde är ett material för dig som möter barn i åldrarna 5-9 år. Materialet utgår från berättelsen om hunden Ludde, som tycker om att vara ute och leka med sin husse, precis som vilken hund som helst. Men Ludde har det också jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol.

Metoden ger vuxna som träffar barn mellan åldrarna 5-9 år verktyg för att prata med barn om hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem. Det hjälper barnen att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Sedan Junis började genomföra utbildningar i maj 2019 har vi utbildat fler än 800 personer i materialet. Vi har träffat skolpersonal, socionomer, kuratorer, förskolepersonal, ideella, familjecentraler, stödgruppsverksamheter, socialförvaltningar, med mera.

Materialet Ludde är utvärderat och används i fler än 350 skolor i Skottland samt ett flertal skolor i Schweiz, och är nu anpassat för svenska förhållanden.

Junis erbjuder:

Kostnadsfri utbildning (ca 3 timmar) för vuxna som möter barn i sin yrkesroll eller i ideellt engagemang om bland annat barn, alkohol och missbruk, vikten av hjälp och stöd, samt genomgång av materialet Ludde.

Under 2024 kostar Ludde-paketet 300 kr + portokostnad på 60 kr per Ludde-paket (inom Sverige). Vid köp av fyra Ludde-paket eller mer utgår en samlad fraktkostnad på 240 kr.

Ludde-paketet innehåller följande:

Fysisk del
– Luddeboken
– Fyra korta Luddeberättelser
– Känslokort
– Tycka om-kort
– Ludde-docka

Digital del
– Handbok
– Luddeboken med text
– Luddeboken utan text
– Luddeberättelserna med text
– Färgläggningsmallar
– Mallar till övningar
– Vid önskemål, föreläsnings-powerpoint

Ludde-paketet är till för dig som har gått hela utbildningen.

Kommande Ludde-utbildningar

Här hittar du datum till kommande digitala utbildningar som är öppna för alla som är intresserade att delta på. Anmälan krävs. Klicka på det datum du vill delta för att komma till anmälningsformuläret.

Anmälningsformuläret stänger 24 timmar innan utbildningen startar. Om utbildningen äger rum dagen efter en helgdag stängs anmälan kl. 15.00 på närmast föregående arbetsvardag. Länk till utbildningen skickas i samband med att anmälan till det aktuella tillfället stänger.

OBS! Endast en person per anmälningsformulär, glöm inte efternamnet. Och, viktigast av allt, kontrollera att du skrivit din mejladress rätt, annars blir det svårt att skicka möteslänk mm till dig.

Utbildning på din hemort eller arbetsplats

Vill du ha att vi håller en allmän utbildning på din hemort eller boka en utbildning till din verksamhet? Kontakta oss via ludde@junis.se. 

För att vi ska genomföra utbildningar för enskilda verksamheter har vi krav på att minst 20 personer deltar. 

Vi genomför främst digitala Ludde-utbildningar.

Erfarenhetsutbyte och inspiration för dig som gått utbildningen

En gång per termin bjuder vi in till digitala träffar för erfarenhetsutbyte och inspiration för dig som gått Ludde-utbildningen. Träffarna vänder sig både till dig som inte kommit igång med att använda materialet och till dig som använt materialet flera gånger men vill fördjupa dina kunskaper.

Under träffarna får du fördjupning i frågan om barn i familjer med missbruk, ta del av erfarenheter från personer som använt Ludde och inspiration om hur du kan komma igång med materialet.

Nästa erfarenhetsutbyte genomförs våren 2024 och vi återkommer med datum för den.

Mer information om Ludde

Materialet tar utgångspunkt i berättelsen om Ludde. När vi lär känna Ludde är han en mycket glad hund. Men plötsligt glöms Ludde allt oftare bort och det visar sig att husse dricker för mycket alkohol. Vi får följa Ludde genom känslor och tankar som lätt uppstår hos de barn som har det jobbigt hemma. Materialet hjälper utsatta barn att förstå sin situation och uppmanar dem att prata med någon vuxen som de litar på. Det hjälper också till att utveckla förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Syftet med vår metod är inte att man som enskild individ ska ta ansvar för barnens problematik. Vi vill ge vuxna ett verktyg för att kunna prata med barn om alkoholmissbruk, på ett icke-utpekande sätt.

Här kan du ladda ner vårt infoblad eller informationsfolder om Ludde.

Bakgrund

Ludde är hämtat från Skottland (Alcohol Focus Scotland), men där hette Ludde Rory. Rory är i sin tur hämtat från Schweiz där han heter Boby.

Rory kom ut som bok 2007 och utvecklades av professionella som arbetar med barn, familjer som blivit påverkade av missbruk och personal inom skolans värld. Idag används Rory som metod i 350 skolor runt om i Skottland och över 500 deltagare har gått Rory-utbildningen. 2012 genomfördes en utvärdering av Rory-materialet av ett oberoende företag (TASC). Utvärderingen gjordes i sjutton skolor och av 61 lärare. Utvärderingen syftade till att se om Rory-materialet bidrog med förändring, om så, för vilka? Och hur?

De som utvärderade kunde se dessa resultat hos barn som tagit del av Rory:
1. Barn har uppmuntrats att prata om sin känslor.
2. Empatin hos barn har ökat då de lär sig att sätta sig in i någon annans situation.
3. Hjälpt barn att förstå att de inte är ansvariga eller skyldiga för konsekvenser som uppstår då en vuxen dricker samt att det inte är deras fel att en vuxen dricker för mycket.
4. Barn har uppmuntrats att be om hjälp och reflektera över vem de själva skulle gå till om de inte mådde bra.
5. Hjälpt barn att förstå att de som dricker för mycket alkohol kan bli bättre och kan få hjälp för sina problem.

Dessa resultat kunde de se hos lärarna som använt sig av Rory-materialet:
1.Skapat insikt i hur barn påverkas av att växa upp i en familj där det finns ett missbruk.
2. Ökat kunskapen om att kunna identifiera barn som far illa samt ökat säkerheten i att prata om alkohol och beroende med barn.

Det har även observerats i utvärderingen att användarna av Rory-materialet har kunnat använda metoden i andra sammanhang och andra svårigheter med barnen än endast alkoholproblematik, som till exempel psykisk ohälsa.

GDPR

Junis inhämtar namn, mejladress och yrke på dig som deltar i en Ludde-utbildning. Vi sparar dina personuppgifter för att kunna följa antalet deltagare, genomföra uppföljningar och utvärdera materialet. Eftersom materialet tar upp frågor som kan vara jobbiga för vissa barn som befinner sig i en utsatt situation vill vi också följa upp att Ludde används på ett adekvat sätt. För att kunna kvalitetssäkra användandet av materialet genomför vi uppföljningar av alla deltagares användning av materialet i upp till tolv månader efter genomförd utbildning. Vi sparar era kontaktuppgifter i två år. Mer information om Junis integritetspolicy och vår behandling av personuppgifter finns på www.junis.se/integritetspolicy​​​​​​​.

Kontakt

Vill du ha mer information om Ludde eller ställa en fråga? Kontakta oss på ludde@junis.se.

Junis kurshelger

Junis presenterar roliga och utvecklande utbildningar för dig som vill bli en kunnigare och bättre ledare! Välkommen till kurshelger i Växjö, Härnösand och Trosa!

Händer i Junis

Händer i Junis är Junis medlemstidning som alla medlemmar och ledare får hemskickad i brevlådan fyra gånger om året. I Händer i Junis hälsar vi på roliga aktiviteter och läger, vi intervjuar medlemmar, tipsar, bakar smarriga recept, löser knep och knåp och mycket mer!

Junis profilshop

Behöver ni ledartröjor, kåsor och sporkar, ballonger eller annan Junis-merch? Spana in vår profilshop och beställ Junis-kläder och prylar till föreningen.

Vuxna som vet

Junis kunskapsportal - Vuxna som vet - vänder sig till dig som möter barn i din yrkesroll eller i ditt ideella engagemang. Här får du kunskap om hur barn påverkas av vuxnas missbruk, samt hur du kan upptäcka barn som far illa. Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen.

Junis gåvoshop

I Junis gåvoshop kan du köpa gåvokort för att stödja vårt arbete och bidra till att fler barn får vara med på roliga och trygga fritidsaktiviteter. Vår verksamhet gör skillnad för många barn och unga och ditt bidrag hjälper oss att nå ännu fler.

Vill du göra skillnad på riktigt? Bli Junis-ledare!

Som ledare i Junis gör du skillnad. Du ger av din tid och ditt engagemang. I utbyte får du erfarenhet och minnen för livet. Och för barnen blir du en trygghet och en förebild.

Junis 150 föreningar

Junis finns i hela Sverige. Här kan du hitta ditt distrikt och föreningar nära dig.

Hitta din Junis-förening

Junis föreningar finns över hela Sverige. Fler än 150 stycken fördelade på 23 distrikt. Ange ort eller distrikt nedan för att hitta föreningar nära dig.